коронавирус

Изминалата седмица не беше като другите. Тя бе белязана от голям брои заразени, обявени и след това редактирани закони, свързани с противоепидемичните мерки, протести срещу зелените сертификати и опашки пред ваксинационните пунктове.

Да погледнем чисто статистически данните от броя на заразените и потърсили лекарска помощ.

Каква е статистиката?

Понеделник (18-ти октомври 2021 г.) новите случаи на заразени са били 1 000, като 86.60% от случаите за деня не са ваксинирани. Активните случаи в страната са 60 485. 6 074 са случаите на хора с COVID-19, които са настанени в болнични заведения в страната, от които 512 са в интензивни отделения. Излекувани са 504 души за последното денонощие. Починалите са 43-ма, като 95.35% са нямали ваксина срещу ковид. Борят на поставените ваксини за денонощие са 1 791.

Вторник (19-ти октомври), когато бе и празникът на лекарите,  новите случаи бяха 4 979, 84.23% не са ваксинирани. 6 258 са били настанените в болнични заведения, от които 537 са в интензивни отделения. Излекувани са били 2 009. Починалите – 214 души, като 94.39% от тях не са имали ваксина. Новите регистрирани ваксинирани са били 6 201.

Сряда новите случаи бяха 4 957. В болница се лекуваха 6 377 човека с ковид. Новопостъпилите са били 895 души. От тях 89.61 % не били  ваксинирани срещу COVID-19. 558 души са в интензивно отделение. Починали са 124 човека, като от тях 95.16 % не са ваксинирани. Поставените дози на ваксина срещу коронавирус са 9 097 за изминалото денонощие. Излекуваните 2 743 души.

Четвъртък (влезнаха в сила новите мерки): Новите случаи са 4522,  85,60 % не са ваксинирани. Починалите са 107 души, от тях 93,46% са били неваксинирани. Хоспитализираните са 6 494, вкл. 567 в интензивни отделения. Излекуваните са 970. Броят на поставените ваксини за изминалото денонощие е 13 484.

Петък (22.10. 2021 г.) са регистрирани 4816 нови случая на заразяване с коронавирус. 87,58 % от тях са неваксинирани. Излекувани са 1450 души, хоспитализираните са 6608, като от тях в интензивно отделение са 590. Починалите в петък са 120, като от тях 92,5% не са били ваксинирани. През последното денонощие поставените дози са 28 191.

Какво направи правителството?

Във вторник служебния кабинет обяви, че поради големия бори заразени ще влязат в сила по-строги мерки, считано от четвъртък (21.10.2021 г.). Основното в новите мерки бе зеленият сертификат, с който можем да участваме с събития на закрито. Това се отнасяше за почти всичко, освен за градския транспорт. Сертификатът показва завършен ваксинационен цикъл, прекарано заболяване от коронавирус или актуален отрицателен тест.

Същият ден ресторантьорите обявиха бойкот на заповедта. Социалните мрежи преляха от негативни постове и възмущения, свързани с ограничаването на правата на хората. Оказа се, че според първия вариант на заповедта без сертификат можеха да бъдат само децата до 12-годишна възраст. Това остави тези над 12 и под 18 години в небрано лозе.

Според заповедта можем да влизаме съвсем спокойно в заведения за хранене, кина, театри, циркови представления, музеи, концерти и галерии, магазини тип МОЛ и магазините над 300 кв. м. фитнес центрове, спортни зали, басейни, футболни мачове или ако сме студент – можем да ходим на присъствени лекции. Ако пък имаме близък в болница, можеше да ходим на свиждане, ако имаме зелен сертификат.

С оглед на пропуските заповедта беше променена. Така сертификат не се изисква за лица под 18 години. Стана ясно още, че сертификат ще получават и хората, получили първа доза ваксина.

Днес здравният министър обясни, че 10 лв. ще е пределната цена за вземане на проба за антигенен тест, а самият тест ще е безплатен. Това каза  д-р Стойчо Кацаров по Нова телевизия.

По думите му е разрешено на хора без сертификат да влизат в търговски центрове до аптека, банков офис или хранителен магазин.

„Тестването на хората без ваксина от фирмите е в интерес на всички. Алтернативата е изобщо да не работят. В момента се сключват договор с лабораториите и РЗИ за безплатните тестове. Пробовземането ще си плаща всеки сам, а тестът ще е безплатен. Пределната цена за пробовземане ще е 10 лв. и лабораториите не могат да искат повече от 10 лв. за антигенен тест, срещу който хората ще получат сертификат. Ако искат сертификат, трябва да се направи в лаборатория“, посочи той.

Как реагираха партиите?

БСП бе първата, която поиска оставката на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Това се случи в сряда. След нея това пожела и ГЕРБ, Възраждане дори протестираха заедно с АТАКА пред МС, Кирил Петков от продължаваме промяната предложиха зелен сертификат да се издава и след тест за антитела. „Изправи се. БГ. Ние идваме“ (ИБГНИ) заяви, че ще обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) и пред Комисията по дискриминация решението за зелени сертификати. Против сертификатите се обяви и „Има такъв народ“.

Как реагира населението?

Сряда бе белязана от протести. Единият на спешни медици, които искат възнагражденията си, а другият – на хора, които не искат да се ваксинират и са против въвеждането на зелен сертификат. Същите нападнаха министърът на образованието, който съвсем спокойно отиваше до МОН. Така недоволството на хората премина в агресия, а протестите им продължиха още няколко дни.

Другите пък се редиха на опашки за ваксина. Не по желание, а по принуда, защото иначе няма да могат да работят и да си изкарват хляба.

Защитниците на ваксинацията пък преминаха в пасивна агресия, обвинявайки неваксинираните в некомпетентност, безотговорност и др.

Към днешна дата лицата с завършен ваксинационен цикъл са 1 430 115. Починалите са общо 22,975. Излекуваните – 466,212. От началото на пандемията потвърдените случаи на коронавирус в България са 564 719. Хората поставени под карантина са общо 1 664 746 души.

Починалите в целия свят от началото на пандемията са 4,955,200.

Трябва да се има предвид, че мерките в голяма част от Европа са по-строги от тези у нас. Факт е, че и броят на ваксинираните там е значително по-голям.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!