президентство

Всеки има право на мнение, но статистиката на заболелите не се интересува от него. Това каза на извънредната среща с министрите днес президентът Румен Радев. Той бе категоричен, че ваксинирането не трябва да е принудителен акт. Държавният глава обърна внимание, че учениците трябва да се върнат в класните стаи възможно най-скоро.

“Ситуацията е напрегната, въпреки налаганите мерки. През последните дни броят на заболелите е висок и болниците се задъхват. Същата е картината и в държавите от Източна Европа. Алтернативите бяха или да затворим напълно държавата или да приложим гъвкав подход. Подкрепих вашето виждане чрез сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест, защото считам, че затварянето на държавата е крайна мярка. Още помним отмирането на социалния и културен живот. Знам, колко неблагодарна е една такава стъпка, когато 20 % от населението са ваксинирани“, каза държавният глава.

Той обърна внимание, че предишните управляващи са насадили недоверие към ваксините, които са най-голямата защита срещу вируса.

„Очаквам бързо връщане на децата в клас, особено от 1 до 4 клас. Чувам, че вместо обещаните безплатни тестове хората заплащат от 15 до 40 лв. на тест. Очаквам от МЗ да провери бързо тези факти и да осигури обещаните безплатни тестове“, каза още той.

От своя страна образователният министър обясни, че карантинираните учители за твърде много.

„От 15 септември до към 10 октомври, броят на карантинираните учители се увеличи около 3 пъти, а броят на карантинираните деца около 5 пъти. С други думи имаме около 12 000 деца. Средата, в която започна учебната година се промени значително“, каза Денков.

Около 15 септември само 6% от заболелите са попадали в групата от 0 до 19 години. През последните 15 дни процентът се движи между 10 и 15 %. През работните дни около 15 септември по около 100 деца на ден са били регистрирани като положителни, докато през последната седмица около 400-500 на ден, съобщи още министърът.

Служебният вицепремиер Гълъб Донев заяви, че още днес правителството ще създаде необходимата организация за анализ на данните, на база на които да започне поетапното връщане на учениците в клас.

„За мен приоритет са хората, а не рейтингът“, заяви Радев.

Държавният глава призова здравните власти да обмислят дали наличието на антитела не може да служи като основание за издаване на зелен сертификат.

Кацаров каза, че този въпрос се обсъжда отдавна.

„Противоепидемичната мярка се взема, за да се прекъсне предаването от един човек на друг. Локдаунът не води до трайно решаване на проблема. Той ще прекъсне за кратко предаването на болестта, но след известно време отново се налага да има такъв и затова това не е ефективно трайно решение. Колкото повече хора се ваксинират, толкова повече възможността за нов ръст на заболелите намалява“, каза д-р Стойчо Кацаров

Според държавният глава пълният локдаун е крайна мярка. „Мерките трябва да бъдат пропорционални и да изключват дискриминация. Ваксинирането в никакъв случай не трябва да бъде принудителен акт. То трябва да бъде доброволно решение на хора, които осъзнават своята отговорност към близките си и към обществото. Най-надеждната защита срещу този вирус е ваксинирането“, каза още Румен Радев.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук