Стойчо Кацаров
На снимката: Стойчо Кацаров

До 10 дни най-малките ученици могат да се върнат в клас. За това обаче ще на нужни финансови средства. Това стана ясно от извънредната среща при президента. Здравният министър д-р Стойчо Кацаров заяви, че няма да позволи да се бърка в носовете на децата. Възможно е осигуряване на тестове под формата на близалки.

Според него трябва да се работи на етапи и първи в училище да се върнат децата от 1-ви до 4-ти клас.

 „Има тестове със слюнка, близалки, ако родителите са съгласни с такъв подход, това е начинът, коментира Кацаров. Ако се установи, че дете е с положителен тест, то няма да се наложи карантиниране на цялата паралелка, защото това детенце ще е проверено на входа и няма да има контакт с другите деца“, обясни Кацаров.

Образователният министър от своя страна се съгласи, че подобни практики са широко разпространени в Европа. Денков обърна внимание, че присъственото обучение изисква здрави учители и деца, които да са в класната стая. Фактите показват следното:

„От 15 септември до 10 октомври броят на карантинираните учители се увеличи около 3 пъти, а на карантинирани деца – се увеличи 5 пъти. Имаме около 12 000 карантинирани деца в училище и около 2000 такива деца в детските градини. Това показва, че средата се промени значително. Около 15 септември само 6 % попадаха от заболелите попадаха в групата от 0 до 19 години. През последните 15 дни този процент се движи между 10 и 12 от заболелите в страната, уточни той.

Според него предприетите първоначално мерки са били сравнително меки. След като се промени заболеваемостта в страната идва въпросът за избора между здраве и присъствено обучение не трябва да се пренебрегва здравето. МОН смята, че е необходима радикална промяна за начина, по който се влиза в училищата.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук