Георги Михайлов
На снимката: Проф. Георги Михайлов

Основната причина за високата смъртност не е опасността на корона инфекцията. Отдавна световната медицинска общност обяви, че инфекцията не е особено опасна. Въпросът е в разнебитеността на българската здравна система. Това каза специално за ДЕБАТИ. БГ. проф. Георги Михайлов.

Той обясни, че съществува проучване, според което има две условия, за преодоляването на подобна здравна криза.

„Първото е на всички нива на социалната стълбица да има еднакво качество на здравна помощ за всички граждани. Второто е, че здравната система в съвременния глобален свят е важна толкова, колкото са и банковите системи. Тези две условия в България не съществуват. Здравната система беше сериозно разбита в последните 10-12 години. При това положение каквато и здравна криза да се яви, тя ще завари държавата неподготвена. Така и стана. Това е причината за високата смъртност“, обясни той.

Специалистът каза още, че трябва да правим разлика между заразеност и заболеваемост.

„Това много се бърка от нашите здравни власти, особено по отношение на училищните мерки. Това, че има заразени деца, не означава, че децата са болни. Мантрите, че децата са започнали да боледуват по-често, не отговарят на истината. Това се вижда и от данните на лечебните заведения, които на няколко пъти бяха коментирани в медиите. Всичко това говори, че вируса е пластичен“, каза професорът.

Ако искате да разберете повече за позицията на БСП за новите мерки и „зеления“ сертификат, както и защо в голямата си част българите отказват ваксинация – четете цялото интервю с проф. Георги Михайлов ТУК.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!