Георги Михайлов
На снимката: Проф. Георги Михайлов

Проф. Георги Михайлов е лекар. Роден е 25-ти април 1958 г. в София. Владее английски, френски, немски и руски език. Има специалности клинична хематология, клинични онкология и клинична педиатрия. Бил е началник клиника по хематология в Национална специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания (НСБАЛХЗ). Бил е и директор на НСБАЛХЗ. Национален консултант е по клинична хематология. Зам.-председател е на Българското медицинско сдружение по хематология. Специализирал е трансплантация на костен мозък и периферни стволови клетки в Университетската болница в Хановер, Германия. Бил е Лекар на годината за 1997 г., Лекар на НСБАЛХЗ за 2011 г. Носител е на почетна диплома „Лекар, на когото българите вярват“. От гражданската квота БСП.

Защо пандемията избухна с такава сила у нас? Очаквана ли беше новата вълна и има ли подобна в Европа към този момент?

Данните, които се публикуват в момента показват, че във всички страни в Източна Европа, включително и на Балканите, включително и Прибалтийските страни, както и страните от Централна Европа, заболяемостта и заразеността растат, а това са различни понятия и трябва да го разберем. Заразеност не значи заболеваемост. Това много се бърка от нашите здравни власти, особено по отношение на училищните мерки. Това, че има заразени деца, не означава, че децата са болни. Мантрите, че децата са започнали да боледуват по-тежко, не отговарят на истината. Това се вижда и от данните на лечебните заведения, които на няколко пъти бяха коментирани в медиите. Всичко това говори, че вируса е пластичен. Той е вирусна респираторна инфекция. Съвсем наскоро излязоха данни за Ирландия, която е от първенците в броя на ваксинираните. Там над 90% от хората са ваксинирани, но и там има висок процент новозаразени. Разковничето не е в това да си разменяме данни за това – колко са новозаразените или новозаболелите. Хората, които са ваксинирани боледуват леко или въобще не боледуват и фаталните случаи при тях са много по-малко. Задачата на България и здравните власти е да се постигне висок процент на ваксинация. Нека допълня, че и в САЩ в момента има голям брои новозаразени, но при високия брои ваксинирани в Щатите, не предизвиква сериозни здравни промени.

Знаете ли колко жертви взе коронавирусът у нас (над 22 хиляди души) и колко още очаквате да си отидат от общата безотговорност и състоянието на болниците?

Този въпрос също е спекулативен. Вероятно знаете, че всички български граждани, които се приемат в болница, се контролират за носителство на вирус. В страните в глобалния свят отдавна не се извършват аутопсии на починалите болни, преценката за това – от какво е починал болният, е твърде субективна. Спомняте си, че миналата година излезе и един виц:

Асистента на извършващия оценката за причината за смъртта споделя на лекаря, че болният има огнестрелна рана в главата, а лекарят заявява, че това е придружаващо заболяване.

Това е една сурова шега, но тя ни показва, че трябва много внимателно да се отсее. Едно е да починеш от коронавирус, и то точно от този тип коронавирус, тъй като има различни коронавируси, съвсем друго е да починеш с коронавирус. Това са различни неща. Не трябва да се правят спекулации в това отношение. Трябва да се направи максималното, за да се увеличи броя на ваксинираните български граждани.

Защо според вас такава голяма част от българите не искат да се ваксинират?

Има много причини. Това е нивото на здравна култура. Вашите читатели трябва да знаят, че вирусът е пластичен. Първата ваксина за грипа, който е с подобна клинична характеристика и виролентност, опасност от фатален изход, инфекция е създаден 1948-ма година. От тогава има много мутации на вируса. Създадени са много и различни типове ваксини през годините, но всяка година около 60% до 90% от населението се ваксинира против грип. Ето защо там вълните на грипа минават плавно и без голяма смъртност. У нас този процент е катастрофално нисък. Там, където няма задължителност на имузинизационния календар, нещата не са тръгнали в благоприятна посока. Това е въпрос на дългогодишна липса на пропаганда. В случая е важно, че от началото на пандемията до сега не беше създадена ефективна национална разяснителна кампания от държавните национални медии. Не става дума да се публикуват инфантилни клипчета в тип „ дай да се ваксинираме, че всичко да се оправи“ и да се раздават часовници на хората, които се ваксинират. Погледнете какво прави BBC, какво прави Централната държавна германска телевизия или пък френската, държавните медии в САЩ и всички големи държави, ще видите как хората за една година след създаването на ваксините бяха убедени във ваксинацията. Ваксинираха се. Както виждате в момента стадионите във Великобритания са пълни и проблемът с коронавируса отдавна не е на първите страници на медиите в Западна Европа.

Изпълнителното бюро на БСП се обяви срещи новите мерки и „зелените“ сертификати, също поиска и оставката на министър Стойчо Кацаров? Какво е вашето мнение за мерките, на място ли са те и къде сбърка служебното правителство?

БСП се обяви против времето, в което се обяви искането за този сертификат. Не трябва да се слага каруцата пред коня. Държавите от Западна Европа първо постигнаха високо ниво на ваксиниране и чак след това въведоха този сертификат. При ниво на ваксинирани 22% в България е ясно, че „зеленият“ сертификат ще създаде много големи затруднения на огромна част от населението. Това ще натовари лабораториите, които са отговорни за достоверността и отчитането на тези тестове. От там идва и въпроса за тяхното заплащане, което е витиевато обяснено, че теста е безплатен, но изследването трябва да се плати. Всичко това, както и разделянето на различните типове професионални общности – едните да се нуждаят, другите да не се нуждаят от сертификат, създава у хората противоречия и негативизъм. Не трябваше да го правят сега. Професор Денков предложи съвсем разумно сертификата да се отложи с един месец и опит да се направи масова разяснителна кампания и повишаване на броя на ваксинираните, но предложението му не беше чуто. Видяхте, че 80% от българските граждани не одобряват въвеждането на сертификата сега.

В класацията на ЕС сме последни по ваксинация, но заемаме челно място по смъртност, заедно с Румъния и страни като Русия, Украйна и Молдова. Как си обяснявате това?

Когато погледнем картината за смъртността в света, ще видите, че в първата петица са държави, които имат сериозни проблеми. Първа по смъртност е Перу. Тя и държавите след нея имат сериозни проблеми в здравните системи. Основната причина за високата смъртност не е опасността на коронаинфекцията. Отдавна световната медицинска общност обяви, че инфекцията не е особено опасна. Въпросът е в разнебитеността на българската здравна система. Има проучване, което беше публикувано в „The Lancet“ от двама изключителни авторитети в областта на Covid-19. Единият се казва Mario Monti, а другият е Martin McKee. Те заявяват, че има две условия в една държава, за да се преодолее подобна здравна криза. Първото е на всички нива на социалната стълбица да има еднакво качество на здравна помощ за всички граждани. Второто е, че здравната система в съвременния глобален свят е важна толкова, колкото са и банковите системи. Тези две условия в България не съществуват. Здравната система беше сериозно разбита в последните 10-12 години. При това положение каквато и здравна криза да се яви, тя ще завари държавата неподготвена. Така и стана. Това е причината за високата смъртност.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!