Министър-председателят Стефан Янев проведе среща с представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), за да обсъдят въпроси от енергийната сфера.

Икономическият министър Даниела Везиева обясни, че на масата са били поставени различни мерки, с помощта на които бизнесът да не пострада и да не се стигне до фалити заради шоковото поскъпване на ел. енергията и природния газ.

„Това, около което се обединихме, е в рамките на следващата седмица работни групи от трите министерства, заедно с екипи на работодателските организации, да изготвим текстове, които да са свързани с промяна на цените по отношение на договореностите между краен потребител и производител“, уточни тя.

След срещата председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заяви, че Конфедерацията ще препоръча на другите работодателски организации да се изчака с протестите срещу високите цени на тока.

Домусчиев съобщи, че е постигнато е споразумение с правителството да се работи активно в следващата седмица, за да бъдат сключени двустранни договори между АЕЦ и НЕК с около 150-160 големи предприятия до края на 2022 г.

„Факт е, че в определени моменти цените тук продължават да са най-високите в Европа. По-специално за електроинтензивната ни индустрия цените са убийствени, спрямо конкурентите ни в останалите европейски държави, без да говорим за САЩ и други държави по света, които са със силно развита икономика“, каза още той.

В помощ на българската индустрия от КРИБ предлагат „хибриден модел“. Те предлагат отделни дружества от групата на енергоинтензивната индустрия да могат да сключват двустранни договори с АЕЦ и НЕК.

„По настояване на работодателските организации правителството определи, че ще отпусне 50 лева помощ на мегават към всички стопански потребители, но това за нас не е достатъчно. Това не решава проблема на никой. Поради тази причина ние настояваме, както е записано в регламента от 2019 г. на ЕС, да се пристъпи към подписване на двустранни договори с АЕЦ и НЕК на българските предприятия, които са в тази група енергоинтензивната индустрия“, посочи още Кирил Домусчиев.

Той обясни, че това е нещо, което до края на следващата седмица трябва да се реши с юристи и със съответните експерти в тези работни групи.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!