Турция, Русия

Турските власти няма да се присъединят към санкциите срещу Русия, тъй като не могат да позволят на своите граждани да „замръзнат без руски газ“. Това каза президентът на Турция Реджеп Ердоган пред журналисти на борда на самолета, с който се връщаше от срещата на върха на НАТО.

„Що се отнася до санкциите, ние оценяваме определени линии на ООН, но нека не забравяме, че не можем да оставим настрана отношенията си с Русия. Знаете, че отдавна обясних това, защото днес, ако разглеждаме само природния газ, получаваме около половината от природния газ, който потребяваме, от Русия. Освен това днес строим атомната електроцентрала „Аккую“ заедно с Русия. Не можем да загърбим всичко това. Когато казах това на френския президент Еманюел Макрон, той ми отговори: „Прав сте.“ Първо, не мога да оставя хората си да мръзнат през зимата и второ, не мога да рестартирам напълно тази наша индустрия“, цитира думите му „Хюриет“.

Твърдения като това, че Турция би могла да достави на Украйна С-400 в замяна на отмяна на санкциите, имат за цел да ударят Анкара и да ѝ създадат проблеми, каза още той.

„Както казахме и преди, въпросът със С-400 е затворен за нас. Тя е наша собственост, за да гарантираме сигурността си. Друг е въпросът, че нашият ръководител на службата за връзки с обществеността на президентската администрация Фахреттин Алтун вече даде необходимия отговор. Това им е достатъчно, няма нужда от нищо повече. Защото цялата им работа е да създават бъркотия. Те се интересуват от това „как още можем да ударим Турция и да ѝ създадем проблеми“, каза Ердоган.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук