Турция нанесе удар срещу позиции на сирийската правителствена армия в Идлиб, от които се водил обстрел срещу турски наблюдателен пункт, съобщи Анадолската агенция. При сирийската атака имаше загинал турски военен, а други трима са пострадали.

В Анкара заявиха, че това е била преднамерена акция от страна на сирийците. Във връзка с инцидента турският Генерален щаб извика руското военно аташе, за да го информира за случилото се. Руското посолство не коментира тази информация.

Русия, Турция и Иран са гаранти на примирието в Сирия, където от 2011 г тече военен конфликт. Идлиб остава единствената проблемна провинция – сирийските правителствени войски още не я контролират. Там продължава противостоенето между армията на президента Башар Асад, опозицията и терористите. Положението се усложнява и от традиционно сложния диалог между Сирия и Турция. В Дамаск твърдят, че Анкара е окупирала част от страната и настоява да се изтегли от завзетите територии, в частност от Идлиб.

Миналата седмица сражения бушуваха в северозападна Сирия, в резултат на което при сблъсъците между силите на режима и бойците, водени от джихадисти, бяха убити повече от 100 души за два дни.

Регионът на Идлиб, дом на около три милиона души, се очакваше да бъде защитен от постигнато преди месеци споразумение за международно примирие, но той е подложено на засилени бомбардировки от страна на режима и неговия руски съюзник от края на април.

Русия и поддръжникът на бунтовниците Турция постигнаха споразумение, предвиждащо да предотврати тотално нападение срещу Идлиб през септември, но тази сделка никога не беше напълно изпълнена, тъй като джихадистите отказаха да се оттеглят от планираната буферна зона.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!