Фетхуллах Гюлен
на снимката: Фетхуллах Гюлен

Турски прокурор повдигна обвинения срещу 28 души, сред които живеещият в САЩ ислямски духовник Фетхуллах Гюлен, за убийството на руския посланик в Анкара през декември 2016 г. Обвинението дойде близо две години след като Андрей Карлов беше застрелян, съобщи Анадолската агенция. Турция обвинява Гюлен и за неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 г., което духовникът категорично отхвърля.

Карлов беше убит от изстрелите на турския полицай Мевлют Мерт Алтънташ, когато откриваше фотоизложба в Анкара. Малко след убийството изстрели на бойци от турските спецчасти ликвидираха и 22-годишния нападател.

28 заподозрени са обвинени в „нарушаване на конституционния ред“, „членуване в терористична организация“, предумишлено убийство с намерение за предизвикване на терор“ и „стремеж към създаване на терори или паника“, съобщиха турските медии.

Прокурорът поиска различни наказания, включително утежнени доживотни присъди, които замениха смъртното наказание в Турция и се изтърпяват при по-тежки условия от обикновените доживотни присъди.

Турските власти не за първи път посочват с пръст Гюлен и неговото движение „Хизмет“, за убийството и казват, че убийството е дело на заговор в групата. През април миналата година турски съд издаде заповеди за арест на осем души, включително Гюлен, за убийството.

Сред обвинените днес е и Сериф Али Текалан, който ръководеше свързан с Гюлен университет в Истанбул, а сега е начело на намиращия се в Тексас Северноамерикански университет (NAU).

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!