Русия, САЩ и Иран носят отговорността за нарушенията на договореностите за Южна Сирия, заяви външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу. Той посочи, че южните райони на Сирия са включени в списъка на зоните за деескалация, а гаранти за спазването на постигнатите договорености в Астана са Русия, Иран и Турция.

Скоро след споразумението в Астана САЩ и Русия постигнаха отделни договорености за югозапада в Сирия, а днес силите на режима на Башар Асад настъпват в тези райони, подчерта Чавушоглу.

„Ако споразуменията за Сирия се игнорират, то и политическият процес изцяло върви към път без изход. Губят смисъла си всички обсъждания в Астана, Сочи и Женева, хаосът се запазва. Заради това всички страни са длъжни да изпълняват поетите ангажименти. За договореностите по тези райони са отговорни Москва и Вашингтон, които са длъжни да достигнат до прекратяването на огъня. Дистанцирането от постигнатите договорености е недопустимо е неморално, не трябва да оставяме местните жители сами с проблемите им. Подобна позиция подрива доверието към страните, подписали споразумението“, каза още турският външен министър в ефира на канал NTV.

Анадолската агенция съобщава, че броят на жителите на провинция Дераа, бягащи към границата с Йордания и Израел в опит да се спасят от ударите на силите на режима на Асад, е достигнал 150 000 души. Йорданските власти обаче затвориха границата и бежанците са принудени да живеят в крайграничната зона. На границата с Израел бежанците издигат плакати с надписи „Ние искаме защита и сигурност“ и „Граница, затворена за бежанците, е престъпление срещу човечеството“.

Според договореностите от май 2017 г. в Астана, провинция Дераа е включена в списъка на зоните за деескалация в Сирия, но два месеца по-късно е лишена от този статут и обявена от Русия и САЩ за зона за безопасност. Скоро след това Америка преустанови помощите за отрядите на опозицията в този район.

Независимо от предупрежденията на Вашингтон силите на режима на Асад и проирански групировки започнаха мащабна операция в Дераа, за да установят контрола си върху цяла Южна Сирия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!