ракети
Изстрелване на ракета "Пейтриът"

Турция предложи на САЩ да продадат системи за противоракетна отбрана „Пейтриът“ на Анкара и вече чака отговор, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу на форума в Доха в Катар, съобщи РИА „Новости“.

„Турция вярва, че САЩ все още са наши съюзници, а ние оставаме техни съюзници… Никой не може да отмени сделката с Русия за закупуването на С-400, това е направено. Предложението на Русия беше по-изгодно и ние го приехме. Сега сме готови да купим системата „Пейтриът“ от САЩ, чакаме отговора им“, каза Чавушоглу.

Той заплаши, че в случай на приемане на санкции от САЩ поради доставката на С-400, Турция ще бъде принудена да отвърне на тях.

Купуването на руската система за ПВО, която САЩ смятат за несъвместима със системите на НАТО и за потенциално опасна за изтребителите F-35, основното предимство на които е стелт-технологията, разшири разлома в отношенията между двете държави, като доведе до изваждането на Турция от програмата за F-35. Не е сигурно, че Вашингтон ще преразгледа позицията си по въпроса с изтребителите, дори и да се съгласи да продаде на Анкара ракетни системи „Пейтриът“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!