Джеръми Корбин, лейбъристите
на снимката: Председателят на Лейбъристката партия във Великобритания Джеръми Корбин

Лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин пое отговорност за това, че партията загуби изборите. Той нарече резултатите от изборите „наистина разочароващи“ в коментар за британския вестник „The Guardian“. Корбин допълва още, че ще се оттегли напълно от партията, когато бъде избран негов заместник през пролетта.

По думите му едва ли Лейбъристката партия е платила цената за политиката на Брекзит, която някои избирателите възприемат като опит за преодоляване на разделението между оставащи и напускащи, а от други като повторно провеждане на референдума.

„Претърпяхме тежко поражение и аз съм отговорен за това“, разкая се още лидерът на лейбъристите.

Досегашните депутатски места на лейбъристите отидоха в ръцете на торите в северната част на Англия и Мидланд, давайки на Консервативната партия мнозинство от 80 народни представители.

Единствената голяма партия освен консерваторите, която се представи отлично на изборите, бе тази на шотландските националисти /ШНП/, взела 80% от депутатските места в Шотландия. Това вероятно ще се превърне в следващия голям проблем пред премиера Джонсън, тъй като лидерът на ШНП Никола Стърджън вече заяви, че вижда това доверие като мандат за повторно поставяне на въпроса за референдум за самостоятелност на страната, която иска да бъде член на ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!