Реджеп Ердоган
на снимката: Реджеп Ердоган

Европа може да се сблъсква с голяма бежанска вълна, ако пренебрегва предупрежденията на Анкара. Това заяви говорителят на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Йомер Челик, пише Daily Sabah.

На пресконференция в Анкара, Челик предупреди за предстоящата хуманитарна криза в сирийската провинция Идлиб.

„Ако предупрежденията на Турция не бъдат взети под внимание, ние предупреждаваме, че изселването на бежанци ще засегне до голяма степен Европа“, каза Челик.

По-рано днес турският президент Реджеп Ердоган призова Сирия в сряда да изтегли войските си от военните наблюдателни пунктове на турската армия в северозападната провинция Идлиб, където сблъсъците се засилиха през последните дни.

„В момента два от нашите 12 наблюдателни пункта са зад [войсковите] линии на режима. Надяваме се режимът да се оттегли от нашите наблюдателни пунктове преди края на февруари. Ако режимът не се оттегли, Турция ще бъде задължена да поеме нещата в собствените си ръце”.

Осем турски военни бяха убити в Идлиб в понеделник от подкрепяните от Русия сирийски правителствени сили. Това се разглежда като най-голямото предизвикателство за сделката за деескалация от 2019 г.

Заради това напрежението между Турция и Русия леко се повиши тази седмица.

Във вторник министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу призова Русия да поеме „отговорността за предотвратяване на атаки от режима на Башар Асад, а Турция няма да толерира подобна агресия”.

„Ние се стремим да прекратим тези конфликти (в Сирия) с Русия, както направихме в Астана и Сочи. Не е възможно да търпим атаки, насочени срещу нас. Дадохме необходимия отговор в Идлиб и ще продължим да го правим“, каза Чавушоглу по време на срещата „Азия отново“ в столицата Анкара.

Външният министър заяви, че е казал на руския си колега Сергей Лавров, че Русия трябва да попречи на силите на президента Башар Асад да започнат яростни атаки срещу турските военни в северозападната провинция Идлиб.

Той също така подчерта, че на споразуменията от Астана и Сочи са нанесени сериознс вреди в резултат на скорошни атаки.

Външният министър също отхвърли твърденията на Русия, че Москва не може „да контролира изцяло режима“, като заяви, че изявлението не отразява истината.

Продължаващите атаки на режима на Башар Асад в Сирия и неговите съюзници принудиха около 40 хил. души да напуснат домовете си в Идлиб през последните два дни.

Атаките на силите на режима, подкрепени от терористични групировки от Иран и Русия, са основа причина за изселването.

По-голяма част от тях пристигнаха в лагери, намиращи се в близост до турската граница, докато други се заселиха в райони, в които има мир след военните кампании на Турция.

Броят на хората, напуснали Идлиб и Алепо от началото на миналата година, възлиза на близо 1,68 мил.

Турция се превърна в основно място за хора, които бягат от Сирия в резултат на продължаващия конфликт в страната. От началото на избухването на войната през 2011 г. Турция е приютила около 3,7 мил. сирийски граждани, избягали от страната си.

Анкара отдавна изразява своите оплаквания от липсата на подкрепа от страна на западните държави и на международната общност за хуманитарната криза и борбата с тероризма в Сирия, като често твърди, че страната „е оставена сама“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!