САЩ започнаха да доставят на Турция първата пратка от самолети F-35 въпреки напрежението между страните и неохотата на американската администрация.

Оръжейният гигант „Локхийд Мартин“ официално предаде първия самолет, разработен по последните постижения на „стелт“ технологиите, така че да не бъде засичан и от най-добрите радари, на турски представител по време на церемония в Тексас.

Вторият самолет ще пристигне в следващите дни и двата самолета ще бъдат доставени по-късно до въздушна база „Люк“ в Аризона, където пилотите и екипите по поддръжката са на обучение, заявиха от Пентагона.

Американските сенатори се противопоставиха на тази сделка в светлината на намеренията, заявени от Анкара, да закупи отбранителната ракетна система S-400 от Русия.

В средите на администрацията вирее и опасението от евентуално изтичане на технологична информация от турска страна след изострянето на отношенията между САЩ и Турция. Напрежението между двете държави се дължи на искането за екстредиция на Фетхуллах Гюлен, обвинен за вдъхновител на опита за преврат от 2016 г., и ролята на кюрдските въоръжени формации. САЩ не удовлетвориха искането и същевременно подкрепят и обучават кюрдски отряди, които водеха борба с „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак. Турция смята тези бойци за терористи и вижда в тях ограмна опасност поради опасенията си от опит за създаване на независима кюрдска държава.

Създадени в началото на 90-те години на миналия век, многоцелевите изтребители F-35  са едни от най-скъпите оръжия в историята. Цялата програма по превъоръжаването с тях на ВВС на САЩ е с приблизителна цена около 406 милиарда долара.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!