Румен Радев, Александър ВучичРумен Радев, Александър Вучич
на снимката: президентите на България и Сърбия - Румен Радев, Александър Вучич

535 хиляди евро годишна субсидия ще получат българските медии в Сърбия.

Това потвърдиха след срещата с представители на българското малцинство президентите на България и Сърбия Румен Радев и Александър Вучич.

Двамата президенти се срещат с българската общност в сръбския град Димитровград.

Това е първа по рода си среща на толкова високо ниво с наши сънародници от Западните покрайнини за повече от десетилетие.

„Такива срещи може би  могат да ускорят някои неща, които са нужни на хората, преди всичко в сферата на икономическото развитие. Самото желание да се дойде тука, да се види какви са проблемите показват, че България има желание да помогне и има желание да се подобри положението тука”, каза Вучич.

Срещата на двамата президенти с българската общност в Западните покрайнини е знакова, отбеляза държавният глава Румен Радев.

„Ще бъдат обсъдени конкретни въпроси. Ние всички очакваме, че това наше  национално малцинство ще усети по силната подкрепа на сръбската държава”, подчерта държавният глава.

Очаква се сръбският президент Александър Вучич да оповести конкретни действия за решаване на проблемите на българското малцинство в Сърбия в сферата на образованието, здравеопазването и възможността за финансиране на медии на български език.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!