България и Турция

Късно снощи турското външно министерство привика посланика на България в Анкара Ангел Чолаков, заради твърдения, че Турция се намесва във вътрешните работи на страната, съобщи „Дейли Сабах”.

Турското външно министерство отхвърли твърденията, че българските избиратели са били манипулирани от турските власти по време на президентските и парламентарните избори в България на 14 ноември.

Министерството намира за неуместно, че посланикът на Турция в София е бил извикан спешно от българското външно министерство и е бил обвинен в „неоснователни“ твърдения.

Пред българския посланик в Турция беше изразено мнение, че Анкара очаква гласуването в Турция да не бъде използвано за злоупотреба в българската вътрешна политика, и беше връчена нота, съдържаща разяснения по тези въпроси.

В дипломатическата нота е изразена и реакцията на Турция по отношение на неуместните демонстрации и поведение на граждани пред посолството ѝ в София.

Припомняме, че вчера постоянният секретар на МВнР Иван Кондов се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Република Турция в София Айлин Секизкьок, във връзка с произвеждането на изборите за президент и вицепрезидент на България и за народни представители на 14 ноември 2021 г. Малко по-късно през деня, по време на брифинг, служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обвини Турция, че се меси във вътрешните работи на България. Вечерта се проведе протест пред турското посолство в София.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!