България и Турция

Турция се меси във вътрешните работи на България. Това заяви на брифинг служебният министър Бойко Рашков. Той коментира агитацията за вота в Турция, като обясни, че на места хората са били сплашвани, че ако не гласуват за ДПС, щели да им сменят имената.

„Станахме свидетели на поведението на представителни органи на Турция, което може да се тълкува, след като касае политическите процеси у нас, като намеса във вътрешните работи на България“.

По думите му случващото се е несъотносимо към 21 век.Той цитира и изказвания в турски медии на официални лица от Федерацията на балканските изселници, както и на кмета на община Кестел, Бурса, за подкрепа за ДПС на изминалите избори. Министърът даде за пример и публикации в турската преса, в които се казва;

„…желаем турчин да бъде президент на България„;

„…силен глас от прародината“;

„Турция към бащините си земи“;

„Опитаха да ни асимилират с оръжие но не успяха, сега се опитват политичеки, но няма да успеят“;

Припомняме, че ДПС започна агитация в Истанбул за балотажа в подкрепа на кандидат-президента, подкрепен от ГЕРБ. По-късно МВнР извика посланика на Турция у нас с категорична молба да няма пропагандни действия и политически послания, имащи отношение към изборния процес в България, по време на предстоящия втори тур на изборите за президент и вицепрезидент на България на 21 ноември 2021 г.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!