Пън Шуей и Джан Гаоли
На снимката: Пън Шуей и Джан Гаоли

Ръководителят на Женската тенис асоциация (WTA) постави под съмнение имейл, публикуван от китайски държавни медии, приписван на тенисистката Пън Шуей, съобщи Би Би Си.

Тенис звездата не е била чувана, откакто преди две седмици отправи обвинения в сексуално посегателство срещу висш служител на китайското правителство.

В имейла Пън твърди, че твърденията „не са верни“.

Стив Саймън, председател на WTA, каза, че съобщението „само увеличава“ опасенията му за безопасността на Пън.

„Трудно ми е да повярвам, че Пън Шуей всъщност е написала имейла, който получихме, или вярва в това, което й се приписва“, каза той в изявление.

Записан с нейния глас и публикувано от телевизионния оператор CGTN, имейлът твърди, че тя не е изчезнала или не е в безопасност, добавяйки:

„Току-що си почивах вкъщи и всичко е наред“.

Мнозина в социалните медии поставиха под съмнение автентичността му.

Пън – бивша №1 сред тенисистките на двойки – не е чувана откакто публикува твърдение за бившия вицепремиер Джан Гаоли в китайския сайт за социални медии Уейбо в началото на ноември.

Тя твърдеше, че е била „принудена“ да влезе в сексуални отношения с Джан – който беше вицепремиер на страната между 2013 и 2018 г. и беше близък съюзник на китайския лидер Си Цзинпин, но по-късно беше свален. Оттогава Пън не е имала никаква публична изява.

Поради това WTA и водещи фигури от света на тениса все повече говорят за Пън.

В четвъртък говорителят на китайското външно министерство не отговори на поставен му въпрос за Пън с аргумента, че това „не е въпрос, засягащ международните отношения“. И допълни, че той не му била известна ситуацията, за която го питат.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук