Китай

В четвъртък държавните медии съобщиха, че висшите лидери на Комунистическата партия са приключили ключовата си среща в Пекин с приемането на важна резолюция за миналото на партията, която се очаква да затвърди наследството на президента Си Цзинпин в китайските учебници по история, съобщи АФП.

От понеделник в китайската столица Си, безспорен лидер на най-многолюдната държава в света, ръководи ключов пленум на висшите представители на управляващата партия.

Си Дзинпин

Около 400 членове на могъщия Централен комитет приеха резолюция „Основни постижения и исторически опит в борбата за стогодишнината на партията“ – третата подобна резолюция в нейната 100-годишна история.

В дългия доклад се призовава за отстояване на „правилния възглед за историята на партията“, съобщи агенция Синхуа, като добави, че партията е „написала най-величествения епос в историята на китайската нация за хиляди години“.

„Централният комитет на партията призова цялата партия, цялата армия и хората от всички етнически групи да се обединят по-тясно около Централния комитет на партията с другаря Си Цзинпин като ядро, за да реализират изцяло новата ера на социализма с китайски характеристики, провъзгласена от Си Цзинпин“, се казва в документа.

Тазгодишният пленум проправя пътя към 20-ия партиен конгрес през есента на следващата година, на който се очаква Си да получи трети мандат, с което да си осигури позицията на най-могъщия китайски лидер след Мао Цзедун.

Анализаторите твърдят, че резолюцията ще помогне на Си да затвърди властта си, като изложи на показ визията си за Китай преди конгреса догодина.

Мандатът на Си е белязан от мащабна борба с корупцията, репресивни политики в региони като Синцзян, Тибет и Хонконг и все по-настъпателен подход към външните отношения.

Той също така създаде култ към лидерството, който потиска критиките, изтласква съперниците си и въвежда собствената си политическа теория, наречена „Мисълта на Си Цзинпин“, сред учениците.

Тази седмица Синхуа определи Си като „несъмнено основната фигура в определянето на хода на историята“.

Подобно на всички срещи на висшето ръководство на Китай, четиридневната пленарна сесия се проведе при закрити врата.

Си Дзинпин
На снимката: Си Дзинпин

Събитието се провежда успоредно със засилена международна дипломатическа дейност.

Пекин и Вашингтон обявиха изненадващ пакт за климата на срещата на върха COP26 в сряда – в противовес на неотдавнашните им пререкания – и се очаква Си и президентът на САЩ Джо Байдън да проведат видеоконференция в близко бъдеще.

Въпреки това в четвъртък Си предупреди и за връщане към разделенията от епохата на „Студената война“ в Азиатско-тихоокеанския регион по време на речта си в кулоарите на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество при продължаващото напрежение около Тайван.

Си Дзинпин

Опитите да се очертаят идеологически линии или да се формират малки кръгове на геополитическа основа със сигурност ще се провалят.

Това каза той на виртуална бизнес конференция в тънко завоалирани коментари, визиращи Съединените щати, макар и да не ги спомена дословно.

Тази седмица Пекин също така реагира остро на посещението на американски законодатели в самоуправляващия се Тайван, който Китай разглежда като своя територия.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!