конференция по климата

Двудневната среща на върха на 26-ата сесия на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP26) започна вчера в Глазгоу.

COP26, организирана от Обединеното кралство в партньорство с Италия, продължава до 12 ноември. В сесията участват представители на около 200 държави, включително световни лидери, експерти и активисти. Срещата на световните лидери се провежда на 1-2 ноември. По време на срещата на върха се планира приемането на редица документи за намаляване на емисиите на парникови газове и постигане на въглероден неутралитет.

Борис Джонсън цитира Грета Тунберг на откриването на COP26

Началото на срещата даде Борис Джонсън. Министър-председателят на Обединеното Кралство се позова на бореца за климата Грета Тунберг, когато откри климатичната среща на COP26 в Глазгоу с предупреждение, че светът не може да продължи да говори твърдо, без да прави нищо. След като поздрави световните лидери, той им напомни, че без действия „всички тези обещания няма да бъдат нищо друго освен бла-бла-бла и гневът и нетърпението на света ще бъдат неудържими”. Основното обръщение продължи тъжния му тон от края на срещата на Г-20 този уикенд, контраст с обичайното самопоздравление след международните срещи на върха.

Джонсън допълни: „Часовникът тиктака към яростния ритъм на стотици милиарди бутала, пещи и двигатели, с които изпомпваме въглерод във въздуха все по-бързо“, каза той, подчертавайки, че ако продължим по същия път, Маями, Шанхай и Александрия ще бъде под вода.

Борис Джонсън

Британският естественик и телевизионер Дейвид Атънбъро открадна шоуто

Дейвид Атънбъро каза на световните лидери, че човечеството „вече е в беда“ от изменението на климата. 95-годишният телевизионер говори емоционално, предупреждавайки: „Стабилността, от която всички зависим, се нарушава. Той попита делегатите: „Така ли трябва да приключи нашата история – приказка за най-умните видове, обречени от тази твърде човешка характеристика да не виждат по-голямата картина в преследване на краткосрочни цели?“

сър Дейвид Атенбро

Елизабет Втора призова за по-стабилно и по-сигурно бъдеще за планетата

Британската кралица се присъедини към общия тон на Конференцията на ООН в Глазгоу с видео обръщение към световните лидери, че „сега е времето за действие за справяне с климатичните промени“.

Елизабет Втора призова световните лидери да създадат „по-стабилно и по-сигурно бъдеще“ за планетата. Тя допълни, че историята показва, че когато нациите се обединят за обща кауза винаги има надежда:

„Надявам се, че тази конференция ще бъде едно от онези редки събития, в които всеки ще има шанса да се постави над политиката и да се прояви като истински държавник. Надеждата на всички е, че на тази среща на високо равнище, записана в историческите книги, които тепърва ще бъдат печатани, ще бъдете описани като лидери, които не са пропуснали възможността и сте отговорили на призива на бъдещите поколения.“

95-годишният монарх трябваше да присъства на срещата в Глазгоу, но по съвет на лекари се отказа от пътуване. Във видео обръщението, записано в двореца Уиндзър, където си почива, Елизабет Втора отдаде също голяма почит на починалия й съпруг принц Филип за водещата му роля в насърчаването на хората „да защитават крехката планета Земя“.

кралица Елизабет 2

Меркел: Развитите страни са най-виновни за изменението на климата

Страните с развита индустрия основно са виновни за изменението на климата. Парижкото споразумение може да бъде изпълнено, ако се коригират съществуващите цели и се осигурят технически единни мерки на международно ниво, каза германският и.д. канцлер Ангела Меркел по време на 26-та сесия на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP26) в Глазгоу, Шотландия.

„Знаем, че страните с развита индустрия имат специална отговорност. Разбира се, това важи и за Федерална република Германия. Ето защо отново затегнахме нашите климатични цели. Искаме да намалим 65% от нашите емисии до 2030 г. в сравнение с 1990 г., и до 2045 г. да постигнем неутралитет“, добави канцлерът.

Сред важните международни цели в областта на климата Меркел посочи опазването на световните горски масиви. Тя допълни, че отправя „ясен призив за данък върху CO2“, който вече съществува в ЕС, „въвежда се в Китай и трябва да се въведе и в други държави по света“, за да „доведе нашата индустрия и икономика до най-доброто по пътя към климатична неутралност.“

Ангела меркел

Мащабни, но мирни протести по улиците на Глазгоу

Дневният ред на срещата не прави впечатление на активистите за климата, които започнаха мащабни, но мирни протести по улиците на Глазгоу много преди конференцията. Шведската студентка Грета Тунберг, която пристигна в Шотландия в неделя и се превърна в икона на протестите срещу климата през последните години, взе активно участие в тях и говори със своите поддръжници в понеделник, заявявайки, че политиците по принцип не са в състояние да се справят с проблема с изменението на климата на Земята и постигането на решителна промяна.

Конференцията ще продължи до 12 ноември, а основният й компонент след приключването на политическите изявления ще бъдат интензивни преговори между експерти от различни страни и събития в кулоарите на COP26. В най-големия град в Шотландия страните по конвенцията след няколко неуспешни опита отново ще се опитат да се споразумеят за правилата за прилагане на Парижкото споразумение. Освен това участниците в конференцията обсъждат планове за адаптиране към последиците от изменението на климата, които вече не могат да бъдат предотвратени.

Списание Nature публикува анкета, според която около 60% от представителите на Междуправителствената група на ООН по изменението на климата признаха, че не вярват в успешното приключване на преговорите за климата в Глазгоу и пълното изпълнение на разработените споразумения.

Над 50 световни лидери ще говорят във вторник на COP26

Повече от 50 държавни и правителствени ръководители ще представят визията си за справяне с глобалното затопляне във вторник по време на втория и последен ден от 26-ата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата COP26 в Глазгоу.

Според програмата сутринта изказвания ще направят принцът на Монако Албер II, президентът на Сърбия Александър Вучич, президентът на Киргизстан Садир Джапаров, президентът на Аржентина Алберто Фернандес, министър-председателят на Дания Мете Фредериксен, президентът на Колумбия Иван Дуке, и президента на Армения – Армен Саркисян. В заключителната част на срещата на върха думата ще бъде дадена и на президента на Финландия Саули Нинесто и министър-председателя на Хърватия Андрей Пленкович.

Преговарящите по климата национални делегации ще работят в Глазгоу до 12 ноември – на този ден се очаква публикуването на окончателните документи на конференцията.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук