Стефан Янев
На снимката: Стефан Янев

Служебният премиер Стефан Янев представи България на 26-а Конференция на страните по РК на ООН по изменение на климата.

Горд съм, че имах възможността да представлявам България в рамките на форума COP26“, написа в социалната мрежа той.

В изказването си пред държавните и правителствените ръководители във втория ден на Световната среща на лидерите той заяви, че България е напълно решена да изпълни своите ангажименти към Парижкото споразумение. 

Само работеща и жизнеспособна икономика може да бъде трансформирана в контекста на приоритетите на зеления преход. В този процес трябва да се вземат предвид националните особености, така че подходът да бъде справедлив и пропорционален“, каза министър-председателят.

По думите му честите екстремни метеорологични явления, на които сме свидетели, са ясен знак, че глобалното затопляне се ускорява и вече засяга много аспекти на живота ни.

Нито една страна сама не е в състояние да се изправи срещу глобалната заплаха от изменението на климата, защото нямаме варианта или лукса да си позволим провал“, каза още Янев.

Служебният премиер качи няколко снимки в социалната мрежа „Facebook”. 

Борис Джонсън и Стефан Янев
На снимката: Борис Джонсън и Стефан Янев
Стефан ЯНев и Урсула фон дер Лайен
На снимката: Стефан Янев и Урсула фон дер Лайен
Стефан Янев и Борис Джонсън
На снимката: Стефан Янев и Борис Джонсън

В рамките на Световната среща на лидерите премиерът Янев открои усилията, които България полага за осъществяване на плавен, справедлив и съвместим с икономиката ни зелен преход, в условията на световна здравна и икономическа криза.

Министър-председателят акцентира също върху Националния план за възстановяване и устойчивост, представляващ новата пътна карта за декарбонизация на българската индустрия, за развитие и растеж на икономиката и за устойчива и съхранена околна среда.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!