Турски войски

Турция обмисля разполагането на свои войски в Либия като част от разширяването на военната си помощ за правителството в Триполи. Президентският съветник Ибрахим Калън съобщи във вторник, че парламентът работи по законопроект, който ще даде зелена светлина за разширяване на военното сътрудничество, договорено от двете държави през ноември.

Според него Русия, Египет и ОАЕ оказват много енергична подкрепа на Либийската национална армия на маршал Халифа Хафтар, която от месец прави опити да превземе Триполи, засега напълно безуспешни. Тези страни доставят тежки оръжия, включително танкове, което саботира преговорите под егидата на ООН.

Турският президент Ердоган преди дни заяви, че за Хафтар се сражават и наемници от руската частна военна група „Вагнер“, известна и с участието си в гражданската война в Сирия. Кремъл нарече тези твърдения измислица.

Турският държавен глава пристига на изненадващо посещение в Тунис днес, съобщи МИА. Той и тунизийският му колега Кайс Саид са обсъдили възможността за прекратяване на огъня в съседна Либия. След срещата между двамата турският президент съобщи, че с Тунис може да се води конструктивен диалог и страната да допринесе за установяване на стабилност в Либия.

Визитата на Ердоган идва в момент, в който Анкара се стреми да постигне споразумения със средиземноморските държави въпреки спора между Турция и Гърция за проучване и използване на ресурси в морето близо до Кипър.

„Гърция да има думата в споразумението между Турция и Либия – това е изключено“, заяви той по време на пресконференцията след срещата си със Саид.

На 27 ноември правителството на Националното съгласие в Триполи подписа две отделни споразумения с Анкара – за военно сътрудничество и за морските граници в Източното Средиземноморие. Те обаче предизвикаха негативна международна реакция, като най-силен протест изрази Гърция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!