фолксваген

Турските власт преговарят с Фолксваген, за да ги убеди да предпочетат Турция пред България за новия си завод, съобщава вестник Сабах.

Наближава момента, в който германският автомобилен гигант ще обяви къде ще е новата поточна линия.

Турция и България се отличават като двата основни кандидата за сериозната инвестиция на германския концерн.

Фолксваген обяви неотдавна, че моделите Шкода Карок и Сеат Атека ще бъдат произвеждани в нов завод в Източна Европа.

В интервю за „Зюдойче цайтунг“ директорът на Президентската служба за инвестиции в Турция Арда Ермут обяснява защо неговата страна е за предпочитане.

Според него, Турция има предимство в това, че разполага с разработена автомобилна индустрия, което предполага наличието на обучени хора.

Освен това Турция е пред България по отношение на логистиката, размера на пазара и възможността за износ в съседни държави.

Турция се опитва да рекламира пред германците бивша индустриална площадка край Измир, използвана до 2001 г. от Опел, която е свързана с железопътната инфраструктура на страната.

Предишният опит за установяване на автопроизводство край Измир завърши със закриването на фабриката на Опел. Тя започна да произвежда коли през 1990 г. и достигна до над 12 000 автомобила годишно производство. След като Опел започна да внася коли в Турция, обаче, фабриката стана неконкурентоспособна и беше превърната в няколко склада за резервни части.

Свързана новина:

„Фолксваген“ отлага за есента решението къде да строи нов завод

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!