Производството на турския танк „Алтай“ би трябвало да приключи до 18 месеца, заяви Исмаил Демир, заместник-секретар на отбранителната индустрия на Турция.

„Ще го направим доста бързо, нямаме особен избор. Очакваме нашите танкове да слязат от (продуктовата) линия след 18 месеца. Имаме доста амбициозна цел – казва той в изявление предадено от анадолската агенция – Трябва да подпишем договорът възможно най-скоро, но има много условия. Няма да е добре да дадем отсега точна дата, но ще е възможно най-ранната. Много зависи и от подготовката на компанията“.

„ВМС“, турско-катарската компания, произвеждаща бронирани транспортни средства, сечели на 24-и април основния договор за разработка и производство на бойния танк.

Демир заяви, че производството ще започне с 250 танка, като производството им ще подпомогне още други помощни отрасли. Двигателят и трансмисията ще бъдат ръчно монтирани от турски монтьори.

Танкът „Алтай“ е разработен на основата на южнокорейския танк К2 „Черна пантера“ и е много съвременна в технологично отношение машина. Разработката му е извършена в периода 2008 – 2016 година. Кръстен е на името на генерал Фахретин Алтай, водил 5-и кавалерийски корпус през последната фаза на Войната за независимост от 1919 – 1923 година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук