Ихтиозавър с размерите на кит е обитавал моретата преди 205 милиона години /рисунка/

Докато динозаврите са бродели по сушата, морски чудовища с големината на кит са плували край английските брегове. Новооткрит костен фрагмент запозна учените с гигантско неизвестно досега влечуго.

Костта от челюст, намерена в Съмърсет бийч, дава представа за „последния от гигантите“, населявали океаните преди 205 милиона години, съобщи Би Би Си. Еднометровият фрагмент идва от челюстта на колосален хищен ихтиозавър. Това същество се оценява като едно от най-грамадните, живели някога на нашата планета, след сините китове и някои динозаври. Фосилизираната кост бе открита близо до селището Лилстоук от колекционера на такива предмети Пол де ла Сал. Първоначално той я помисли за камък, но после забелязал изразена костна структура и бразди, които го навели на мисълта, че това може да е част от ихтиозавър.

Дийн Ломкс, специалист по ихтиозаврите от униварситета в Манчестър, сравни находката с други образци и потвърди, че „това е голям къс от долната челюст на ихтиозавър“.

„Бяхме изумени да осъзнаем, че гигантско същество с размерите на син кит е обитавало моретата преди 200 млн години“ – каза експертът. Сините китове достигат дължина около 30 метра и тегло от 173 тона и са най-големите известни същества, живели някога на Земята .

Откритието хвърли светлина и върху друга находка. През 1850 година в Глостършир е била открита голяма кост и няколко по-малки парчета, които са останали неидентифицирани и дори не е изяснено дали принадлежат на динозавър или влечуго. Експертите сега са скронни да приемат, че и тези фосили идват от гигантски ихтиозавър.

През епохата на динозаврите океаните са били дом на много видове ихтиозаври. Те се появяват през периода Триас, достигат разцвета си през Юра и изчезват по неизвестни причини през Креда няколко милиона години преди да бъдат изличени останалите динозаври. Скелетите на ихтиозаврите са едни от първите, открити от „ловците на фосили“, във времената, когато концепциите за еволюция и геология са започвали да се оформят.

Първият цялостен фосил от ихтиозавър е намерен през 1810 година от Мери Анинг, колекционерка на такива фрагменти, близо до Лим Реджис, Дорсет. Откритието й шокира научния свят и провокира появата на нови идеи за историята на Земята.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!