тиранозавър рекс

Учените откриха кости на нов вид динозавър от същото семейство като Тиранозавър Рекс, съобщава „Индипендънт”.

„Vectaerovenator inopinatus”, както е наречен динозавърът, е обикалял земята преди 115 милиона години през периода Креда. Според  палеонтолозите от университета в Саутхемптън е достигал до четири метра.

Динозавърът е нов вид от групата „тероподи”, която включва Tyrannosaurus rex и съвременни птици.

Четири кости бяха открити миналата година на брега в Шенклин на остров Уайт и се смята, че са от същия динозавър.

Учените твърдят, че е вероятно да е живял в район, точно на север от мястото, където са открити останките му, а трупът му се е измил в морето.

Уайт е остров в южната част на Англия,  на 145 km югозападно от Лондон, край главния бряг на Хампшър. Общата му площ е 384 km2.

Островът е известен с останките си от динозаври, като в района са открити над 25 вида. За сравнение в Англия, на територия триста пъти по-голяма от острова, са намерени кости от 21 вида.

Новите вкаменелости са открити на три отделни места само за няколко седмици през 2019 г от местни хора и от едно семейство, пристигнало на почивка в района. Те са ги предали на близкия музей в Съндаун.

Робин Уорд, обикновен търсач на вкаменелости от Стратфорд, е бил на семейно пътуване до остров Уайт, когато прави своето откритие.

 „Радостта от намирането на костите, които открихме, беше фантастична. Мислех, че са специални и затова ги взех за музея.Веднага разбраха, че това е нещо рядко, и ме попитаха дали можем да ги дарим на музея, за да бъде напълно проучен”, разказва Уорд.

След като проучиха четирите прешлени, палеонтолозите от университета в Саутхемптън потвърдиха, че костите вероятно принадлежат към род на динозавър, неизвестен досега на науката.

Техните открития ще бъдат публикувани в списанието Papers in Paleeontology.

Според Крис Баркър, докторант в университета, който ръководи изследването, обикновено се намират динозаври в находищата в Шенклин, тъй като са били залегнали в морски местообитания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!