Снимка: Pixabay

Огромният праисторически африкански хищник спинозавър е прекарвал голяма част от живота си във водата, задвижван от опашка, подобна на лопата, като е ловувал едра риба. Той е наречен от учените „речно чудовище“ и според тях откритието показва, че някои динозаври са израснали и пребивавали и във водната среда, а не само в сухоземна.

3D – модел на черепа на спинозавър

Учените обявиха на 29 април откриването на вкаменелости на кости от опашката на спинозавър в югоизточно Мароко, което предоставя по-задълбочено проучване на външния вид, начина на живот и възможностите на най-дългия месояден динозавър.

„Спинозавърът е имал високо специализирана опашка – двигателна структура, която е позволявала на това речно чудовище активно да преследва плячка във водна среда“, казва палеонтологът от университета в Детройт и анатомист Низар Ибрахим, водещ автор на изследването, публикувано в списание „Нейчър“.

Реконструиран скелет на спинозавър /източник: Уикимедия/

Спинозавърът, който е живял преди 95 милиона години по време на периода Креда, е бил изключително необичаен динозавър и то не само заради потресаващите си размери. Анатомията му е загадка десетилетия наред /след като ключови фосили са били унищожени през Втората световна война/ до откриването на скелета в Мароко през 2008 г. и допълнителни кости на опашката, изкопани от 2015 г. насам.

Лабораторни експерименти, в които пластмасов модел на опашката на Спинозавъра е прикрепен към роботизирано плувно устройство, показаха, че опашката може да се движи странично, за да създаде тяга и задвижване на животното във вода като крокодил, заяви рибологът от биологичния университет и биомеханик от Харвард Джордж Лаудър.

Нокът от спинозавър /снимка: buriedtreasurefossils.com/

Това показва, че тероризиралият вода и суша спинозавър е бил полуводно животно, а не просто е влизал във водата в очакване на рибата да доплува. Той вероятно се е хранил с огромни риби, включително акули.

„Това откритие преобръща идеите на десетилетия проучвания, че динозаврите, които не са били птици, са били ограничени до земната среда – казва палеонтологът от Харвард Стефани Пиърс, съавтор на изследването – Ние вярваме, че това откритие наистина е революция в нашето разбиране за биологията на динозаврите.“

Спинозавърът от филма „Джурасик парк“

Спинозавърът е най-дългият завропод, като достига дължина от 15 метра от муцуната до края на опашката. Той е тежал по най-високата оценка около 21 тона. Редица специалисти го смятат за най-страшния хищен динозавър, живял някога на планетата ни, доколкото това сравнение е възможно, в „съревнование“ с някои гигантозаври и тиранозавъра.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!