България е подала официално документи към Европейската централна банка за членство във валутно-курсовия механизъм ERM II.

Това стана ясно от проведен телефонен разговор между министър-председателя Бойко Борисов с президента на Френската република Еманюел Макрон.

От правителствената информационна служба информират, че премиерът Борисов е изразил благодарност, че още през 2018 г. по време на Българското председателство на Съвета на ЕС президентът Макрон подкрепи идеята България да се придвижи към чакалнята на Еврозоната.

„Разчитаме на подкрепата Ви за ERM II и днес, след като сме подали официално документи към ЕЦБ“, каза министър-председателят.

Към момента официално заявените срокове за приемането ни са през юли, потвърдени неведнъж от зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис и тази сутрин в телевизионно интервю от гуверньора на БНБ Димитър Радев.

Припомняме, че в началото на април премиерът Бойко Борисов заяви, че страната ни ускорява усилията за присъединяване към еврозоната. Процесът беше временно спрян през февруари, докато „не се намери пълен консенсус“ в обществото. След като стана ясно обаче, че страните от Еврозоната ще получат милиардни помощи от ЕЦБ за справяне с кризата, предизвикана от коронавируса, България отново ще се опита да кандидатства, като планът на правителството е това да се случи до края на април 2020г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!