На снимката: Изтребител "F-35"

САЩ ще изпрати на Турция още 2 самолета F-35, заяви Джой Делаведова, говорител на програмата F-35 пред Анадолската агенция. Тя каза, че в сделката за турските F-35 се включва и обучаване на пилоти във военната база Люк и то ще продължи „докато не бъде наредено друго”.

„Турция в момента има два F-35 във военна база Люк и още две машини ще пристигнат скоро”, заяви Делаведова, като добави, че „първите два самолета се очаква да пристигнат  в Турция през ноември.”

Според експерти обаче доставката на последните самолети ще се случи само след няколко седмици. Делаведова и експертите отказват да дадат конкретна дата, защото тя може да бъде повлияна от технически повреди, прогнозата за времето и летателния график.

Според графика САЩ трябва да изпратят новите самолети до една или две години след като пилотите завършат обученията си на американска земя.

През юни Турция извърши церемониално посрещане на първите два F-35. Самолетите бяха изпратени до военната база Люк в Аризона, където се използват, за да може турските пилоти и екипи да се научат да работят с тях.

Анкара планира да купи 100 F-35. Според доклада на Пентагона, Турция ще получи първите си самолети през ноември. Между Вашингтон и Анкара обаче възникнаха търкания, тъй като САЩ не желаят техните самолети да се употребяват съвместно с руските противовъздушни системи С-400, които Турция договори с Москва. В Пентагона се опасяват от изтичане на техническа информация за F-35 към Русия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!