Доналд Туск
на снимката: председателят на ЕС Доналд Туск

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че лидерите на ЕС могат да одобрят кратко отлагане на Брекзит, ако британските законодатели най-накрая одобрят сделката за оттегляне, която вече два пъти отхвърлят.

„В светлината на консултациите, които проведох през последните дни, считам, че ще бъде възможно кратко отлагане, но то ще зависи от положителното гласуване на споразумението за оттегляне в Камарата на общините“, заяви Туск пред репортери.

Удължаването на Брекзит до 30 юни ще доведе до сериозни „законодателни и политически рискове“, предупреди Европейската комисия на свой брифинг малко преди срещата на лидерите на ЕС. Великобритания иска да забави Брекзит, но комисията – изпълнителният орган на ЕС – предупреждава лидерите да изберат между по-кратката дата 30 май или по-дългата „поне до края на 2019 г.“.

От ЕК потвърдиха получаването на писмото на британския премиер Тереза Мей, в която тя иска забавяне на Брекзит. Мей има нужда от повече време, защото нейните депутати отказаха да одобрят сделката, която тя постигна с ЕС за напускане на съюза.

Изборите за Европейски парламент ще се проведат на 23-26 май и от комисията заявиха, че ако Великобритания иска по-дълго отлагане от това, трябва да организира избори.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!