Реджеп Ердоган
на снимката: президенът на Турция Реджеп Ердоган

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Турция скоро ще прочисти Сирия от терористи и призова съюзниците си от НАТО да подкрепят Анкара в борбата й срещу терора.

„Десетки хиляди оръжия, превозни средства и оборудване се предоставят безплатно на терористични групи в северна Сирия, с които се борим“, каза президентът пред дипломати по време на вечеря ифтар в столицата Анкара, имайки предвид подкрепата на САЩ за сирийския филиал на ПКК, Народните отряди за защита.

„Скоро ще изчистим засегнатите от терор райони на Сирия и ще дадем възможност на 4 милиона сирийци да се завърнат у дома“, каза той.

Турските официални лица сигнализираха, че е възможна военна кампания на територията, контролирана от Народните отряди за защита на изток от река Ефрат, ако терористичната заплаха продължи. Високопоставени служители в Анкара също обсъждат планове за създаване на безопасна зона в северна Сирия, „свободна от терористите от Отрядите, за да се гарантира националната сигурност“.

Народните отряди за защита получава подкрепата на САЩ под претекст за борба с ИДИЛ, въпреки силните възражения от страна на Анкара.

Ердоган подчерта, че като член на НАТО и стратегически партньор Турция не може да позволи на съюзниците си да грешат, цитирайки налагането на санкции, както направи САЩ.

„Всичко, което искаме, е да видим приятелството на онези, които казват, че са наши приятели и вярност от тези, които казват, че са наши съюзници“, каза турският президент.

Реджеп Ердоган посочи двойните стандарти в борбата срещу терора и нарастващите екстремистки движения на Запад, заявявайки, че Народните отряди за защита и ПКК са толерирани и дори „подкрепяни“ в цяла Европа.

„Мюсюлманите са най-големите жертви на глобалното ниво на несправедливо отношение, предразсъдъци, стереотипни обобщения, дискриминация, нетърпимост и реч на омразата“, каза Ердоган.

Той призова ООН и други страни да признаят 15 март за „Международен ден на солидарността срещу ислямофобията“.

По отношение на продължаващия опит на Турция за членство в Европейския съюз, Ердоган каза, че „членството в ЕС е стратегическа цел за външната политика за нас от самото начало.“

Турция е кандидат за членство в ЕС от 1987 година, а преговорите за присъединяване започнаха през 2005 година, но бяха замразени през 2007 година заради възраженията на кипърската гръцка администрация на разделения остров Кипър, както и заради противопоставяне от страна на Германия и Франция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!