Фолксваген

Представителството на „Фолксваген” в Турция, което беше открито през 2019 г., ще затвори врати. Това пише в писмо председателят на Управителния съвет на германския автомобилен концерн „Фолксваген” Херберт Дис до отговорните институции в Турция, цитиран от вестника „Хюриет“.

Причината за решението форвално е е световната пандемия от коронавирус. Още в средата на миналата година обаче стана ясно, че разширяването на дейността на концерна се замразява след военната интервенция на Турция в Сирия през октомври 2019 г. и критиките срещу турското правителство за нарушаване на човешките права. Говорител на „Фолксваген“ заяви, че всички планирани проекти за производство на коли ще бъдат прехвърлени към производствени съоръжения, с които концернът вече разполага.

„Имаме готовност да продължим дейността си в Турция в по-подходящо време”, пише още в писмото.

Според турския министър на промишлеността Мустафа Варанак, това решение е политически обосновано и няма икономически аргументи. Турция остава отворена за сътрудничество с чуждестранни инвеститори, подчерта министърът.

Ердоган загуби спечелена инвестиция

Главният конкурент на Турция за инвестицията на стойност над милиард евро беше България, но още преди турските военни операции в Сирия беше станало ясно, че предпочитанията на компанията силно клонят към Турция. Ердоган предприе вонните действия въпреки че бе получил достатъчно сигнали, че те ще срещнат неодобрение от страна на ЕС като цяло и Германия в частност.

Вторият по мащаб производител на автомобили в света регистрира фирма в Турция през октомври 2019 г. с капитал от около от около 164 млн. долара, като намерението беше да проектира, произвежда, сглобява, продава, внася и изнася автомобили, камиони и всякакви видове моторни превозни средства, както и техните части и компоненти. През декември обаче направи постъпки за ликвидация на дружеството, регистрирано в Маниса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук