Бенямин Нетаняху
на снимката: Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху

Решението на Иран да повиши нивото на обогатен уран показва намерение да развива военната си ядрена програма, но Израел няма да допусне Техеран да създаде ядрено оръжие. Това заяви министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху във връзка с постъпила информация, че Иран е започнал процес на обогатяване на уран с 20% в комплекса за обогатяване Фордо.

Решението на Иран да продължи да нарушава поетите ангажименти, да повишава нивото на обогатяване и да развива промишлени мощности за подземно обогатяване на уран има само едно обяснение – осъществяване на намеренията за развитие на военната ядрена програма. Израел няма да позволи на Иран да произвежда ядрено оръжие, написа в профила си в Туитър Нетаняху.

По-рано Иран ратифицира предложения от парламента закон за стратегическа мярка по отмяна на санкциите, който предвижда производство на уран с ниво на обогатяване 20% и повече, което се причислява към използвания за военни цели.

Законът предвижда в рамките на три месеца да се задействат центрофугите от ново поколение: 1 000 центрофуги IR-2M и най-малко 174 центрофуги IR-6, като броят на последните трябва да достигне 1 000 в рамките на една година.

В същото време ядрената сделка предвижда единствено използване на центрофуги първо поколение IR-1 и обогатяване на уран до 3,67%.

Законът задължава правителството да се откаже от допълнителния протокол с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) по разширяване на проверките на ядрената дейност, ако в продължение на два месеца от момента на влизането в сила на закона страните по сделката на изпълняват споразумението. Депутатите настояват за нормализиране на банковите операции и износа на нефт в Европа, за което има наложени санкции от страна на САЩ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!