Трябва да преразгледаме въпроса, свързан с преминаването по суша на мигранти, фигуриращ в споразумението Турция-ЕС за миграцията,  обяви турският министърът за ЕС Йомер Челик, цитиран от Анадолската агенция. До преразглеждане на споразумението се стига заради ескалиралото напрежение между Турция и редица страни от Западна Европа преди предстоящия на 16 април референдум за увеличаване на правомощията на турския президент.

„Към този момент нямаме задължение да се придържаме към споразумението, но го правим по хуманитарни съображения. В известен смисъл Турция спасява честта на човечеството. Когато обаче става дума за сухопътните маршрути, аз съм на мнение, че Турция трябва да ревизира ситуацията, защото Европа не изпълнява своята част от сделката”, обяви Челик.

Той коментира и отказа на холандското правителство да разреши на турският министър  на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая да се срещне със свои сънародници в консулството на Турция в Ротердам. Той осъди  използването на сила срещу турските демонстранти в града на 11-и март като „нарушение на Европейската конвенция за правата на човека”.

Турският министър е категоричен, че страната му  ще наложи санкции на Холандия и ще направи нужните стъпки, за да защити „националната чест”, но че това не бива да се тълкува като „пълен разрив със Запада”.

Припомняме, че преди една година Анкара и ЕС подписаха споразумение за спиране на наплива на мигранти от Турция за Европа. В следващите месеци водещи политици от южната ни съседка нееднократно заплашваха с отмяна на договорката.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!