Турция спира всички политически обсъждания на високо ниво с Холандия и затваря въздушното си пространство за холандски дипломати. Съобщението направи вицепремиерът и говорител на правителството Нуман Куртулмуш след провелото се снощи заседание на Министерския съвет, предава БНР.

По такъв начин турско–холансдкият дипломатически конфликт се задълбочава.

В събота холандското правителство отказа разрешение за кацане на самолета, с който външният министър Мевлют Чавушоглу, планираше да пристигне в Ротердам, за да агитира за референдума за разширяване на президентските правомощия, през април. Граничните власти на Холандив не допуснаха да влезе в страната и турският министър на  семейството и социалните политики Фатма Бетюл Саян Кая, която пътуваше с автомобил от Гремания, пак с цел агитация в полза на исканата от Ердоган конституционна промяна.

Говорителят на турското правителство посочи още, че Анкара смята, че скандалът с Холандия не е случаен.

Убедени сме, че конфликтът е имал за цел да провокира негативизъм във връзка с референдума за конституционните промени и да катализира вражеско отношение към Турция, заяви Куртулмуш.

Анкара няма да прилага никакви санкции и ограничения върху посещенията на обикновените холандски граждани. Германия и Холандия, обаче, посъветваха гражданите си да са предпазливи при пътуване в Турция, пише „Ройтерс“.

Има дипломатическо напрежение между Турция и Холандия. Бъдете бдителни и избягвайте големи тълпи, заяви холандското външно министерство.

Германското външно ведомство обяви, че германците, пътуващи в Турция, трябва да очакват повишено напрежение и протести преди референдума на 16 април за правомощията на президента Реджеп Ердоган. Затова хората, които пътуват, са съветвани да стоят далеч от политически събирания и големи групи от хора.

Анализатори считат, че задълбочаващият се дипломатически конфликт между двете страни ще влоши отношенията между Турция и ЕС и ще повлияе върху предстоящия референдум.

Според бившия министър на връзките с ЕС, Егемен Бадис, Турция, която се намира в Западна Азия играе ключова роля в енергийното и търговското сътрудничество между Европа и Азия. Освен това, поради бурното икономическо развитие на страната през последните години, Европа има остра нужда да поддържа добри отношения с Турция, счита още той. Освен това, Бадис коментира, че турската диаспора, макар и многобройна няма да има решаваща роля за резултатите от референдума. По думите му, забраната за агитация на турски министри в Германия и Холандия, по-скоро ще накара турците живеещи зад граница да подкрепят конституционната реформа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук