Мевлют Чавушоглу
на снимката: външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че страната му ще отмени споразумението за реадмисия на мигранти с Европейския съюз, докато блокът не изпълни обещанието си за безвизово пътуване за турски граждани.

В телевизионно интервю той каза:

„Няма да чакаме пред вратата на ЕС. Споразумението за реадмисия и безвизовото споразумение ще бъдат приложени по едно и също време ”.

Oще на 22 юли „Дейли Сабах” съобщи, че Анкара възнамерява да прекрати сделката, подписана през април 2016г.

Анкара и Брюксел се договориха преди 3 години, в опит да се намери решение с бежанския поток към ЕС. Според сделката, Турция получава 6 млрд. евро финансова помощ, за да може турското правителство да се справя със сирийските бежанци.

„Дейли Сабах” пише, че ЕС е обещал на Турция безвизово пътуване на турските граждани. Митническият съюз също трябваше да бъде актуализиран в съответствие със сделката.

В замяна на тези обещания на ЕС, Турция пое отговорността да възпира незаконните мигранти през Егейско море, предприемайки по-строги мерки срещу трафика на хора и подобрявайки условията на живот за повече от 3 милиона сирийци, живеещи в Турция.

„Въпреки значителното развитие на контрола на миграционния трафик, ЕС не може да изпълни ангажиментите си, посочени в сделката. Чавушоглу също отрече спекулациите, според които има промяна в политическото и военното подреждане на Анкара, като заяви, че изкарването на Турция от НАТО е невъзможно. Той добави, че страната му е готова да предприеме нови инициативи във външната политика”, пише „Дейли Сабах”.

Вестникът цитира думите на външния министър:

„Турция не може да чака още 50 години вратата на ЕС да се отвори. Ще обявим новите си инициативи спрямо външната ни политика през август.”

Изданието добавя още:

„Пътят на Турция към ЕС имаше много върхове и спадове през последните 50 години. Турция винаги е била готова за сътрудничество, като изпълнява своята част от споразумението, в рамките на своите възможности. Преговорите за присъединяване към ЕС започнаха още през 1963г. Въпреки това, Турция чака членство в продължение на десетилетия, а ЕС още се бави. През 1963 г. Турция подписа споразумението, което предвижда премахване на тарифите и квотите за стоки, като част от интеграцията в митническия съюз с Европейската икономическа общност (ЕИО), предшественикът на ЕС. След дълъг период Турция подписа европейската конституция през 2004 г., което доведе до започването на преговори за пълноправно членство през 2005 г., когато Партията на справедливостта и развитието започна първия си мандат. Преговорите обаче спряха отново през 2007 г. поради възражения на Гърция за Кипър”, пише още вестникът.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук