Брекзит, сделка
На снимката: председателят на Европейския съвет Доналд Туск и британският премиер Тереза Мей

Европейският съюз няма да преразглежда постигнатото между Брюксел и Лондон на 25 ноември споразумение за излизане на Великобритания от съюза.

Това послание от името на ЕС изпрати председателя на Европейския съвет Доналд Туск до британския премиер Тереза Мей.

„Моето послание до премиера Тереза Мей е ясно: позицията на ЕС е ясна и последователна. Споразумението за излизане не подлежи на преразглеждане“, отбеляза той.

Нещо повече, Туск подчерта, че Брюксел до момента не разбира, какво именно иска Лондон.

„Вчера разбрахме, какво не иска Великобритания. Но ден-днешен не знаем, какво точно иска Великобритания“, добави той.

Припомняме, че Камарата на общините на британския парламент одобри на 29 януари поправката към Закона за Брекзит, засягаща границата между оставащата в ЕС Ирландия и Северна Ирландия, която е в състава на напускащото съюза Обединено кралство.

Това предложение подразбира, че вместо предохранителния механизъм за запазването на прозрачна граница /“бекстоп“/, предизвикващо бурни протести във Великобритания, в споразумението ще бъде спомената някаква „алтернативна договорка“, която не допуска появата на твърда граница на остров Ирландия.

„Бекстоп“ стана една от основните причини, поради които Камарата на общината с огромна разлика /от 230 гласа/ преди две седмици не подкрепи сделката за Брекзит. „Бекстоп“ означава, че Ълстър автоматично остава член на европейския митнически съюз и общия пазар, ако страните не успеят да се споразумеят по въпроса за прозрачността на границата.

Както лейбъристите, така и торите-евроскептици се страхуват, че тази точка от споразумението ще превърне Лондон в заложник на Брюксел, който може безкрайно да удължава действието на „бекстоп“, като по този начин протака окончателното излизане на Великобритания от ЕС.

Съществуват също така страхове, че Ълстър по този начин ще бъде по-тясно свързан с ЕС, отколкото с останалата част на Великобритания. Това ще нарушава териториалната цялост на страната и ще насърчи ирландския сепаратизъм.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!