коронавирус

България е една от държавите, в които коронавирусът засега още не е настъпил яростно, както се очакваше, поне на фона на ситуацията в другите държави членки от ЕС. Страната ни е сред най-слабо засегнатите европейски държави – със 142-ма заболели, от които трима починали (но с много тежки съпътстващи заболявания, включително инсулт) и трима излекувани.

Въпреки това българското правителство бе едно от първите в ЕС, което премина към обявяването на извънредно положение. И то за 30 дни (като се очаква да бъде удължено). В другите европейски държави, които са далеч по-засегнати, извънредното положение е за 15 дни, включително във Великобритания и Франция.

Единствено в България бе приет специален Закон за извънредно положение, според който армията ще се включи в борбата срещу коронавируса, предвидени са солени глоби за разпространяването на фалшиви новини (между 1000 и 10 000 лева) и затвор до 3 години, както и глоби, и затвор за спекулантите с цените от първа необходимост.

Преди седмица пък бяха приети промени в два закона – за здравето и в Наказателния кодекс. С новите текстове в Закона за здравето се предвижда глоба до 5 000 лева за всеки, който наруши карантината си. В чл. 355 на Наказателния кодекс е записано: „Който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева.“

Освен солените глоби, правителството наложи пълна забрана за посещения на паркове, спортни площадки и за провеждане на масови мероприятия на открито и закрито. Хората нямат право да напускат домовете си, с изключение да отидат до магазина, до аптеката или на лекар. Забранява се пътуването между областните градове.

Тоест, България е въвела едни от най-крутите мерки в света, макар че броят на заразените у нас е изключително по-нисък.

НО КАКВИ МЕРКИ ПРЕДПРИЕХА ДЪРЖАВИТЕ ОТ ЕВРОПА

  • Белгия – 2 815 заразени, 67 починали, 263 излекувани

Във вторник белгийското правителство обяви нови широко обхватни мерки за справяне с коронавируса. Забранени са всички социални активности на открито, регулира се и достъпът до супермаркети. Властите наложиха забрани и за масови събирания на хора. Мерките ще са в сила до 5 април. Правителството призова хората да си останат по домовете, затворени са и много „несъществените“ магазини. На белгийците е позволено да излизат само в краен случай или за да отидат до хранителен магазин, аптека или поща. Достъпът до супермаркетите се регулира. Все пак е разрешено на хората да излизат на разходка, да тичат в парка или да карат колело, но сами или с партньорите си. Задължително е между двама души да има разлика от поне 1,5 метра. Всички социални събирания са забранени. Компаниите трябва да организират дистанционна работа за своите служители, ако е възможно.

  • Великобритания – 3 983 заразени, 177 починали, 65 излекувани

Считано от петък във Великобритания се затварят кафенета, барове, кръчми и ресторанти. Училищата в Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия се затварят. Засега не се обмисля спиране на обществения транспорт. Все пак 40 метростанции в Лондон ще бъдат затворени. Ограничава се нощният транспорт. Остават затворени дискотеките, театрите и кината. Премиерът Борис Джонсън призова хората да си останат по домовете.

  • Испания – 24 926 заразени, 1 326 починали, 2 125 излекувани

От вчера армията излезе по улиците, за да прибира хората, които са навън без причина. Излизането в Испания е забранено, което доведе до 157 ареста и солени глоби. Само в Мадрид са глобени 907 души. Първоначално предприетите от правителството мерки, като призиви за социална изолация, не дадоха резултат и страната вече е четвъртата най-засегната от епидемията в света. За да се справи с това, правителството обяви, че затяга мерките. Наличните 260 000 патрулиращи полицаи ще бъдат подпомогнати от 131 000 военнослужещи, които ще ограничават струпването на хората. Собствениците на кучета могат да излизат един път в деня. В Мадрид дронове патрулират по улиците, а от мегафони по тях върви призив хората да си стоят вкъщи. По улиците има непрекъснати полицейски патрули. Хората могат да излязат само в случай, че искат да отидат до магазина или аптеката. При нарушаване на правилата са предвидени глоби до 30 000 евро. Вече 2 770 души в цяла Испания са глобени заради игнориране на мерките за изолация. При повторно нарушение, могат да влязат в затвора. Забранени са безцелните пътувания. Въздушният трафик е почти изцяло спрян. Предвижда се всички хотели да бъдат затворени.

  • Франция12 612 заразени, 450 починали, 1 587 излекувани

Страната е предприела мерки, подобни на белгийските. Всякакви публични събирания и мероприятия са забранени, включително погребенията. Безцелното движение в страната е забранено, като хората трябва да представят документ пред полицаите, за да удостоверят къде отиват. Ако не го направят, могат да бъдат глобени със 135 евро. В петък властта обяви, че полицията ще проверява гарите, за да предотвратят пътуванията за уикенда. Гражданите трябва да стоят по домовете си, освен, ако не трябва да ходят до магазина, до лечебните заведения или да посетят хора в нужда. Нямат право да спортуват на открито (в Белгия това е позволено).

  • Италия47 021 заразени, 4 032 починали, 5 129 излекувани

Тя беше първата държава членка на ЕС, която обяви извънредно положение. Северните региони бяха първите, които буквално спряха да работят. Повече от 43 000 души обаче нарушават забраните на властите да напускат домовете си, да не се събират на големи групи. Италия обаче дава все повече жертви, като за последното денонощие са починали 627 души. За да се справят с кризата, властите предприемат още по-сериозни мерки. Армията ще се включи в борбата с коронавируса. Войниците вече бяха разположени в няколко италиански града, но заповедта им беше само да гарантират сигурността, а не да изпълняват заповедите на правителството, което от вчера се променя. Училищата в Италия са затворени, повечето бизнеси – също. Отменени са всички спортни и културни мероприятия. Италия ще удължи извънредното си положение до 3 април. Хората в Италия могат да напускат домовете си само, за да отидат до хранителен магазин или аптека, или до болница.

Прави впечатление, че мерките в България са най-сериозни, дори в държави, в които ситуацията е далеч по-кризисна.

КАКВА Е СРЕДНАТА ВЪЗРАСТ НА ПОЧИНАЛИТЕ?

Коронавирусът вече удари целия свят. Повече от 11 000 човека загубиха живота си досега, а над 90 000 се излекуваха. Учените се надпреварват да прогнозират, изследват и докладват за разпространението на заразата. Засега единствената по-открояваща се тенденция е, че коронавирусът е най-опасен за възрастните хора. Това е голям проблем, особено за Европа, но не само, чието население от години е застаряващо.

Средната възраст в държавите членки на ЕС, варира между 37,3 години в Ирландия до 46,3 години в Италия, което потвърждава структурите на сравнително по-младо и относително по-старо население във всяка от тези две държави членки.

Като цяло във всички държави от ЕС населението застарява, но най-забележимо е в Португалия, Испания, Гърция и Литва.

Именно Италия и Испания са двете европейски държави, които дадоха най-много жертви дотук в пандемията.

Италия вече надмина Китай (откъдето тръгна епидемията) по брой загинали – 4 032, а в Испания – 1 093.

По последни данни, средната възраст на починалите на „ботуша“ е 79,5 години. Едва 17 души под 50-годишна възраст за умрели, в резултат на заболяването.

В 99% от смъртните случаи, пациентите са страдали от сериозни съпътстващи заболявания.

Проучванията на Световната здравна организация показват, че в световен мащаб най-висока смъртност от коронавируса се отчита при хора, които са над 80 години – 15% от случаите са фатални. По-малко от 1% от пациентите под 50-годишна възраст в Китай са починали.

Тази сутрин ген. Венцислав Мутафчийски каза, че средната възраст на заболелите у нас е 42 години, но трябва да се има предвид, че има няколко деца с положителни проби, от които най-малкото е на 4 години и вероятно това сваля възрастта. Най-възрастният пациент е на 81 години.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук