Красимир Каракачанов
На снимката: министърът на отбраната Красимир Каракачанов

Извънредното положение може да бъде удължено и след 13 април. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред бТВ.

Коментарът му за извънредните пълномощия на армията, които вчера парламентът гласува с приемането на Закона за извънредното положение, бе:

„Хората не се притесняват. Те уважават Българската армия. Притесняват се политици, които спекулират с темата“.

По повод думите на опозицията, че очакват танковете да излязат да се борят с вируса, Каракачанов каза:

„Военните няма да излязат с танкове. Не може да говориш подобни глупости от трибуната на Народното събрание. В текстовете пише „контролно-охранителни функции“. Ние се борим с вирус, не с жива сила. Тука няма нужда от танкове. Да, може да се ползва техниката. С военна транспортна техника за часове оборудвахме „Арена Армеец“. Те защо не дойдоха да носят дюшеци депутатите? Извинявайте много, ама кой отива да помага при бедствия. Те не отиват като на модно ревю, а отиват с въоръжението си.“

Каракачанов обаче каза:

„Не мога да гарантирам, че ако някой тръгне срещу военнослужещ, той ще стои и ще му чете вестник“.

И пак изброи какво ще правят военните за времето на извънредното положение:

„Ние не можем да прекрачваме граници, които не са записани в закона. Да охраняваме границата, например контролът по пътищата, контролът в гета, където нивото на дисциплина и самосъзнание е под нулата.“

Каракачанов сравни и с терористи тези, които не спазват карантината.

И затова подкрепи въведената вчера мярка лицата, задължени да си останат вкъщи като рискови за разпространение на заразата, да бъдат следени чрез сигнала на мобилните им телефони.

Военният министър стана ясно, че под формата на военно учение, в София и в други големи градове ще продължат да се разгръщат полеви болници. Такава бе изградена вчера за няколко часа в столичната зала „Арена Армеец“. Има още няколко в други спортни зали. Полеви болници по същия пример ще бъдат изградени и в Пловдив, Варна и Русе. Под формата на учение, но в крайна сметка те ще останат, посочи Каракачанов.

По думите на самия премиер Бойко Борисов целта е „устройване на временен център за настаняване на пациенти под карантина“. Към въпросните уж временни болници ще се изграждат и медицински кабинети.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук