Ръководството на Общото събрание на Българската академия на науките (БАН) ще представи днес програма за протестни действия на учените по време на Българското европредседателство от 1 януари. Работещите в БАН настояват за по-висока субсидията на БАН за следващата година и повече пари за наука.

„Категорично отхвърляме обидните, некомпетентни и манипулативни обвинения, отправяни към нас от представители на управляващото мнозинство. Оценяваме бюджетната политика, провеждана спрямо БАН през последното десетилетие, като война срещу интелекта и призоваваме всички образовани и загрижени за националната ни идентичност хора да подкрепят борбата ни за достоен живот в България”, се казва още в позцията на БАН.

Снимка: БАН

В края на ноември учените протестираха, докато депутатите в парламента гласуваха Бюджет 2018. За БАН е предвидена държавна субсидия от 83 милиона лева, която учените определиха като „ликвидационна”.

Що се отнася до доклада за проекта АЕЦ „Белене”, изготвен от Българската академия на науките (БАН), по поръчка на Българския енергиен холдинг (БЕХ), ще бъде публикуван, увери председателят на БАН Юлиян Ревалски. Липсва обаче конкретен срок кога точно това ще се случи. Публикуването ще стане след като търговските тайни в документа бъдат заличени.

Припомняме, че по-рано миналия месец „официален” доклад на БАН за АЕЦ „Белене” определи проекта за възможен и перспективен. Сайтът „Бивол” обаче публикува междинен доклад за АЕЦ „Белене”, който съдържа други изводи (виж тук). Докладът се е получил в платформата „Болканлийкс” с обясненията, че това е реалният доклад, който след натиск от властта е претърпял изменения, за да обслужи управляващите и да определи проекта за АЕЦ като възможен. В междинния доклад  е записано, че АЕЦ „Белене” не е изгодна при нито един от 90-те проиграни варианта, включително и при много високи международни цени на електроенергията през следващите години.

Крайната версия на доклада беше засекретена, макар че става дума за строго научен труд на базата на отворени данни, а не за доклад изготвен от службите на базата на разузнавателна информация. Окончателният доклад вече беше изискан по ЗДОИ от няколко извънпарламентарни политически партии.

Сравняването на крайната и междинната версия ще даде отговор на въпроса какво е променено в доклада и дали промените са съвместими с обективната и безпристрастна научна оценка, или са партизанска фалшификация по заповед на правителството, за да се оправдае една огромна кражба на обществен ресурс, в полза на чужда държава и корупционни кръгове. Дори и крайната версия на доклада да е класифицирана, нейното публикуване в нарушение на действащото законодателство е оправдано от гледна точка на обществения интерес, за да се защитят парите на данъкоплатците, честта на българските учени и бъдещето на българските деца.

В началото на декември Александър Тасев, който оглавява икономическия институт на БАН и координираше написването на анализа за бъдещето на АЕЦ „Белене”, поиска разрешение от поръчителя текстът да бъде публикуван.

Българският енергиен холдинг поръча доклада през пролетта и плати за него неоповестена към момента сума. И до този момент обаче докладът не е публикуван на страницата на БАН, каквото бе отправеното искане и за което от холдинга се съгласиха.

По този повод Петър Кърджилов, доктор от Софийския университет, който освен това е и специалист по комуникации и член на партията „Зелените”, отправи публично питане до различни ръководители в БАН защо текстът още не е оповестен.

Кърджилов предлага и учените да върнат платените им за анализа 2 млн. лв. Упреква ги, че нарушават етиката на учени, след като действат в съглашателство с управляващите.

Свързани статии:

Излъга ли БАН българския народ?

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук