маските за лице
Източник: Pixabay

Учени откриха токсични химикали в маските за лице. Предварителните тестове са разкрили следи от различни съединения, които са забранени както по здравословни, така и по екологични причини, съобщава „Дейли Мейл“.

‘What we are breathing through our mouth and nose is actually hazardous waste’

Публикувахте от Daily Mail в Четвъртък, 1 април 2021 г.

 

Химикал пари на очите

Сред химикалите са формалдехид, химикал, за който е известно, че причинява сълзене в очите, усещане за парене в очите, носа и гърлото, кашлица, хрипове и гадене. Експертите са загрижени, че присъствието на тези химикали в маски, които се носят продължително време, може да причини нежелани здравословни проблеми. Доказателствата, получени от „Ecotextile News“ и споделени с „Мейл Онлайн“, разкриват, че въпреки че маските за лице трябва да отговарят на специфични стандарти, не при всички е така.

Вдишваме опасен отпадък

Професор Майкъл Браунгарт, директор на Института по околна среда в Хамбург, е провел тестове върху маски, причинили обриви на множество хора. „Това, което вдишваме през устата и носа си, всъщност е опасен отпадък“, каза професорът.

Вдишваме и канцероген

Освен формалдехид, химичното вещество, което при отваряне на нова опаковка маски придава „чиста“ миризма, той е открил и анилин, известен канцероген.

„Открихме формалдехид и дори анилин и забелязахме, че се

прилагат неизвестни изкуствени аромати за покриване на неприятните химически миризми от маската“,

каза той. „В случая на хирургическите маски в син цвят открихме кобалт – който може да се използва като синьо багрило. Като цяло имаме химически коктейл пред носа и устата си. Той никога не е бил тестван нито за токсичност, нито за дългосрочни ефекти върху здравето“, каза Браунгарт.

Токсичните химикали са забранени

Д-р Дитер Седлак, управляващ директор и съосновател на „Modern Testing Services“ в Аугсбург, е открил други химикали със свой уникален метод за тестване. Освен формалдехид, той е открил и ясни доказателства за опасни флуоровъглеводороди, които са строго забрани. Флуоровъглеводородите (PFC) са токсични за човешкото здраве и наскоро учените призоваха те да бъдат забранени за несъществена употреба.

Тази група химикали се появи в скорошния хитов филм на Марк Ръфало „Тъмни води“,

където водоснабдяването на цял град беше замърсено от химическия гигант „DuPont“.

PFC обикновено се използват в текстила, за да добавят защитно покритие към предмети като раници и якета, но не са предназначени за вдишване.

Рискът е повишен и неразумен

Концентрациите на PFC, намерени в маските, са в безопасни граници от 16 мг/кг, установява д-р Седлак, но когато се поставят върху маска, само на милиметри от устата на човек, нивото на експозиция нараства с течение на времето.

„Въз основа на моя практически опит със сигурност има повишен неразумен риск“, казва д-р Седлак.

„Общият регламент за безопасност на продуктите от 2005 г. (GPSR) определя отговорностите на производителите и дистрибуторите на тези продукти“, се казва в уебсайта на правителството на Обединеното кралство. „Тъй като покритията за лице не са медицински изделия, ние не регулираме тези продукти.“

Китай е първенец в производството

Китай е водещият производител на маски в света преди пандемията и затвърди тази позиция на фона на огнището от Covid-19, като съставлява 85% от всички маски. През първите пет месеца на 2020 г., например, над 70 000 нови компании са регистрирани за производство или продажба на маски за лице в страната. Бумът в търсенето на такива продукти доведе до опасения, че маските се правят безразсъдно, а непрозрачните вериги за доставки в Китай пораждат допълнителни опасения.

Белгия и Канада откриха метални йони в маските за лице

Констатациите от тези ранни проучвания идват, когато качеството на маските, използвани в Белгия и Канада, е поставено под въпрос след замърсяване с графен и метални йони.

Д-р Джулиан Танг, клиничен вирусолог и почетен доцент в катедрата по белодробни науки в Университета в Лестър, повтори заключението на д-р Седлак и професор Браунгарт, че са необходими повече изследвания.

Той каза, че ако хората са загрижени за своите маски, една от възможностите е да се използват професионални хирургически маски, които трябва да отговарят на по-строги стандарти.

„Страните от Югоизточна Азия използват милиони хирургически маски от първите огнища на SARS-COV-1 през 2003 г. – без регистрирани вредни ефекти“,

добавя той. „Но дори преди това, в световен мащаб хирургическите маски се използват в хирургията от екипи по целия свят – в продължение на десетилетия – без да се съобщава за лоши последици.“

Децата са задържени да носят маски в клас

Лиз Коул, съосновател на организацията „Us For Them“, която се застъпва за правата на децата, казва, че констатациите са особено притеснителни за младежите. При неотдавнашното отваряне на училищата в Обединеното кралство децата носеха маски за лице за дълги периоди от време, включително при разходки из помещенията и в общите части.

„UsforThem“ са загрижени, че в препоръките за децата да носят покрития за лице в класните стаи изглежда липсва информация за новите научни доказателства, нито изглежда е извършена оценка на вредата“, каза тя. „Предвид потенциалните проблеми, свързани със здравето и благосъстоянието на децата, наложително е да се разгледат и претеглят потенциалните вреди от покритията на лицето в класните стаи“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!