„Това е единствената бутилка – треперя, когато я държа в ръце“, посочва професор Джим Смит, внимателно повдигайки бутилката с водка „Атомик“.

Домашният алкохол, направен от зърно и вода от Чернобилската забранена зона, е първият потребителски продукт, който идва от изоставената зона около авариралата ядрена централа.

Екип от учени започва проекта по дестилиране на водката като засажда посеви във ферма, разположена в забранената зона.

„Идеята ни беше да използваме ръжта, за да правим алкохол“, споделят те.

Освен професор Смит, който е от Университета в Портсмут, Великобритания, екипът е съставен от изследователи, които работят в забранената зона от години – изучавайки как земята се възстановява с;ед ядрения инцидент през 1986 година.

Надеждите са, чрез продажбата на водката да се помогне на общностите в Украйна, все още засегнати от икономическите последици от бедствието да се възстановят.

„Нашата водка е не по радиоактивна от всяка друга водка“, посочва професор Смит. „Водата е дестилирана, а всеки химик ще ви каже, че когато едно нещо се дестилира, то се пречиства от всички замърсявания“.

„Помолихме нашите колеги от Университета в Саутхемптън, които имат чудесна лаборатория за радиоактивен анализ да тестват алкохола, за да видим, дали ще открият нещо. Не откриха радиоактивно замърсяване – водката ни беше чиста“, посочва ученият.

Професор Смит, който работи в района на Чернобил от 90-те години на миналия век е категоричен – все още съществуват предразсъдъци към района, в който природата бавно, но постоянно се възстановява и не е заплаха за живота на хората. Той твърди, че все още има „горещи зони“ с радиоактивно замърсяване, но като цяло районът е безопасен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!