Изследователи от Нова Зеландия са се опитали да регистрират всички живи видове в Лох Нес, като извличат ДНК от проби от вода. След анализа учените не откриха потвърждение за наличието на големите животни, за които се твърди, че се крият зад съобщенията за чудовище, съобщава Би Би Си.

Не са открити доказателства за праисторическо морско влечуго, наречено плезиозавър или голяма риба като есетра. Сом и предположенията, че скитаща гренландска акула стои зад наблюденията, също бяха отхвърлени. Целта на изследването не беше да се намери Неси, а да се подобрят знанията за това, какви растения и животни живеят в Лох Нес.

Европейските змиорки са създанията в езерото, чиято ДНК беше посочена като „кандидат“ за Неси, според новите изследвания.

Непълнолетните змиорки, известни като „елфи“, пристигат в шотландски реки и езерца, след като мигрират на повече от 3100 мили (5000 км) от Саргасово море близо до Бахамските острови, където животните хвърлят хайвер и снасят яйца.

Проф. Нийл Геммел, генетик от Университета на Нова Зеландия в Отаго, казва:

„Хората обичат мистерия и използвахме науката, за да добавим още една глава към мистиката на Лох Нес. Не можем да намерим доказателства за същество, което е дори далечно свързано с тези в нашите данни за ДНК от околната среда. Така че, извинявайте, не мисля, че идеята за плезиозавър се потвърждава от получените от нас данни.“

Той добави:

„Също така в Лох Нес няма и ДНК на акула, базирана на нашата проба. В Лох Нес също няма ДНК на сом на базата на нашата проба. Не можем да намерим никакви доказателства за есетрата, но има много голямо количество ДНК от змиорки. Змиорките са много изобилни в Лох Нес, като ДНК от змиорки се срещат почти на всяко място, отх което е взета проба – има ги много.

И така – може би става дума за гигантски змиорки?

Нашите данни не разкриват техния размер, но голямото количество материал казва, че не можем да отхвърлим възможността, че в Лох Нес може да има гигантски змиорки. Следователно не можем да отречем възможността това, което хората виждат и вярват, че е чудовището от Лох Нес, да представлява гигантска змиорка.“

ДНК от хора, кучета, овце, говеда, елени, язовци, зайци, полевки и птици също бяха идентифицирани от изследователите, добави Би Би Си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук