Урсула фон ден Лейен
на снимката: Урсула фон ден Лейен

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в четвъртък, че нейният пълен екип от комисари – еквивалентът на министерски съвет на ЕС – ще бъде обявен през следващата седмица.

„Щастлива съм, че получих всички имена от държави-членки на ЕС“, написа в „Туитър“ Фон дер Лайен, след като Италия, последната държава без номиниран, предложи на бившия премиер Паоло Джентилони да заеме място в изпълнителната власт на ЕС, встъпваща в длъжност на 1 ноември.

Мощната изпълнителна власт на ЕС се ръководи от екип от висши служители, номинирани от страните-членки, които ще бъдат 27, ако Великобритания напусне блока, както е планирано, на 31 октомври.

Фон дьо Лайен изглежда почти е спазила обещанието си за постигане на равенство между половете в своя екип, като най-малко 12 жени са номинирани в ръководството на комисията от столиците на ЕС.

Румъния предложи две имена – мъж и жена, като окончателният избор на председателката все още не е известен.

Номинираните обаче трябва да спечелят потвърждение в Европейския парламент, където кандидатите ще бъдат подложени на въпроси от депутатите в поредица от изслушвания, започващи на 30 септември.

Дългогодишният германски министър на отбраната Фон дер Лейен беше избрана като компромис от лидерите на ЕС след пълна с настървение среща на върха през юни, която изложи на показ дълбоки политически разногласия в съюза. Тя заменя напускащия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!