Учени създадоха нова технология за обработка на метални повърхности, за да им придадат суперхидрофобни свойства. Продуктите, направени от такива материали, не потъват във вода, дори след дупки или други повреди. Описанието е дадено в списанието ACS Applied Materials and Interfaces.

Учени от университета в Рочестър (САЩ) с подкрепата на китайски колеги са разработили технология за обработка на метални повърхности с помощта на фемтосекунден лазер. След подобна обработка металът придобива хидрофобни свойства, толкова силни, че направените от него структури стават напълно непотопяеми.

Лазерното обработка създава микро- и наноразмерни структури на металната повърхност, които могат да улавят и задържат въздух. Когато се потопи във вода, около металният предмет се образува въздушен мехур, който го избутва към повърхността. Елементът изскача, дори ако е перфориран или повреден по друг начин.

„Ние бяхме много вдъхновени“, цитира пресцентъра на университета в Рочестър Чунлей Гуо, ръководител на научните изследвания. „Основната идея е, че многостранните суперхидрофобни структури улавят голямо количество въздух. Това може да се използва за създаване на плаващи устройства.“

Новият метод за обработка на материали позволява разработването на непотопяеми кораби, плаващи електронни устройства за управление или всякакви други устройства, които ще останат на водната повърхност дълго време, независимо от повредите.

Материалът не губи свойствата си дори след многократно потапяне и двумесечен престой под вода заедно с товар. Конструкцията изплува точно толкова лесно, колкото при първия тест.

По отношение на сложността на новата технология, през първия тест е бил необходим час, за да се обработи повърхност от 2,5 см2. Учените обаче твърдят, че използвайки по-мощни лазери, тя може лесно да бъде адаптирана за търговска употреба. Вместо алуминий може да се използва друг метал или всякакви твърди материали.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!