Жестът, който провкира разследването на УЕФА.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че УЕФА действа „дискриминационно“ спрямо националния отбор на страната, след като започна разследване срещу турците за използването на военни поздрави по време на мачове.

УЕФА започна дисциплинарна процедура срещу Турция миналия месец, след като играчите на отбора отправиха военен поздрав по време на квалификация за Евро 2020 – поздрав, насочен в подкрепа на военните сили в Сирия. Според Ердоган това било част от кампания срещу турските спортни звезди, които подкрепяли операцията.

„Спортистите, които представят страната ни в чужбина, са обект на линчуваща кампания от началото на офанзивата“, започна той на пресконференция в Анкара. „Ние категорично отричаме дискриминационното, несправедливо и политическо отношение на УЕФА спрямо нашия национален отбор и клубове. Естествено право е нашите спортисти да поздравяват нашите войници след победа“, добави той.

Играчите отправиха военния поздрав по време на химните и след попаденията си срещу Албания и Франция миналия месец. Питър Таунзенд от УЕФА заяви по онова време, че поздравът „може да бъде счетен за провокация“, имайки предвид забраната според правилника да се използват жестове, свързани с политика и религия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!