Основният „убиец“ на хората не е вирусът на ХИВ/СПИН, вирусът на бяса или маларията, а различните щамове на вирусния хепатит, които причиняват смъртта на повече от 1,3 млн. души по света годишно. Това се изтъква в статия, публикувана в научното списание Lancet.

„Тези открития предизвикват гняв у нас, но ние не сме изненадани от това, че хепатитът убива повече хора, отколкото ХИВ, малария и туберкулоза. Подобен тъжен ход на събития е свързан с това, че борбата с хепатита никога не е влизала в политическите приоритети на всички водещи страни по света и че няма глобални системи за финансиране на подобни проекти“, коментира Чарлс Гор, който е президент на Световния алианс за борба с хепатита.

Делът на инфекциите представлява около 19,4 процента от смъртните случаи по света през последните 40 години, като общият им брой постепенно се увеличава. Учените обвързват това с влошаването на здравните стандарти и рязкото увеличаване на населението в развиващите се страни, пише Moreto.net.

Водещата роля, което е до известна степен изненада за авторите на доклада, е заел вирусният хепатит – през последната година той е убил около 1,34 млн. души. Причината за смъртта им е била не само самата болест, но и свързаните с нея цироза и рак на черния дроб, както и други усложнения. Второ място заема туберкулозата с 1,2 млн. смъртни случая, на трето място е ХИВ, който е погубил около 1 млн. души, на четвърто място е маларията със 719 хил. жертви.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук