Радикализарният младеж от Пловдив няма да бъде задържан, а с него ще работи детска педагогическа стая. Това решение взе Апелативния специализиран съд.

Прокурор Сийка Милева каза, че момчето в залата е заявило, че осъзнава вината си.

Днес преди съдът да гледа мярката на момчето, говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева заяви, че прокуратурата ще продължи да поддържа искането си за задържане под стража на непълнолетното лице.

Според държавното обвинение продължава да има реална опасност за сигурността на голям брой български граждани.

„Непроменено е мнението на прокуратурата, че в настоящия казус се касае за дете, жертва на радикализация и за една огромна човешка трагедия. От друга страна стоят сигурността и интересите на българското общество. Намерени са взривни вещества и устройство, по обем и брой, несъпоставими с нито един друг казус от новата история на България“, заяви прокурор Милева.

Тя подчерта, че това не е било известно на никого, дори и на родителите не детето. При претърсванията е намерена информация, която показва, че детето е подготвяло терористичен акт. Отделно от нея са намерени и видеоклипове, изпращани от него към вербовчика в тази насока.

„Помощта на родителите е огромна. Но информацията, първоначално придобита, е за радикализация и тя не е подадена от тях“, категорична е прокурор Милева.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук