След дългогодишни спорове и борби между любителите на къмпингуването и свободното ползване на плажове от едната страна, и хотелиерите и концесионерите – от друга, днес най-накрая парламентът прие закон, с който да сложи край на това.

Народните представители не се поддадоха на лобито на собствениците на хотелите и плажовете, които пък искаха практически да ограничат достъпа на българските туристи до природата и морето, което абсолютно противоречи на Конституцията.

Парламентът прие на второ четене Закона за устройството на Черно море. С промените се въвежда законова възможност извън територията на морските плажове и местата за официално къмпингуване, да се създават зони, в което е разрешено временното разполагане на палатки, кемпери и каравани.

Досега затова нямаше законови правила.

Все пак обаче ще има глоби за поставяне на плажни принадлежности върху дюни.

Вносител на промените е депутатът от ВМРО Искрен Вселеинов. По думите му предстои да се изготви наредба с правила за определяне на места и за регламентиране на глоби.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов, по време на дебатите, наблегна на необходимостта от създаване на пътища до всички плажове:

„До всички плажове трябва да има път за обществено ползване. В случаите, когато има удаване, инфаркт или пожар няма как да се стигне до плажа.”

Законът предвижда в местата, които не са категоризирани като къмпинги, да се разрешава поставянето на обекти за „обслужване на отдиха и туризма”, но без търговско предназначение – тоест, пейки, заслони, беседки и др.

От началото на седмицата, всяка вечер десетки граждани се събираха, за да протестират срещу презастрояването на Черноморието.

Протестиращите опънаха палатки, надуваеми играчки. Те не приемат промените в закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които касаят къмпингуването. Демонстрациите пред парламента ще се провеждат до края на седмицата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!