Нетаняху
На снимката: Сара Нетаняху

Израелските прокурори потвърдиха сряда, че е постигнато споразумение със съпругата на министър-председателя Бенямин Нетаняху по обвинения, че е използвала държавни средства за измамни плащания за стотици ястия. Според сделката по случая, който получи силно медийно отразяване, Сара Нетаняху ще се признае за виновна за по-малко провинение за използване на грешката на друго лице, както и ще приеме заплащане на глоба и обезщетение.

В изявление израелската прокуратура заяви, че Нетаняху ще бъде глобена 10 000 шекела (2 500 евро) и трябва да възстанови на държавата още 45 000 шекела. Споразумението трябва да бъде одобрено от съда с изслушване от 16 юни. Непотвърдени информации за сделката се появиха в края на май. Като част от сделката, Нетаняху призна, че незаконно е поръчала храна на цена от около 175 000 шекела, се казва в изявлението.

Нетаняху първоначално бе обвинена в измама и нарушение на доверието през юни 2018 г. за предполагаема злоупотреба с държавни средства за заплащане на храна, която струва 100 000 долара, като декларирала, че в официалната резиденция на премиера няма готвачи.

Според обвинителния акт, между 2010 и 2013 г., Нетаняху, нейното семейство и гости „измамно (получили) от държавата стотици готови ястия“, поръчани от различни йерусалимски предприятия.

60-годишната Сара също е била изправена пред обвинения в малтретиране на персонала и през 2016 г. съдът присъди около 47 000 долара за вреди на бивша икономка, която обвини двойката в повтарящи се оскърбления на работното място.

Отделно от това, Бендямин Нетаняху е изправен пред евентуално обвинение за подкуп, измама и нарушаване на доверието през следващите месеци и според сведенията търси законодателно положение, което би му гарантирало имунитет. Той се готви за преизбиране на 17-и септември, което ще са втори избори тази година, след като Нетаняху не успя да сформира коалиция след вота през април.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!